Naleśniki jabłkowe z kremem waniliowo-śmietankowym

Słodka kolacja.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 3 jabłka
  •  30 g masła
  • 3 jajka
  • 60 g ++ 3 łyżki cukru
  • 425 ml mleka
  • 350 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 100g śmietany
  • 250 g twarożku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
 Przygotowanie:

Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w plasterki. Masło roztopić . jajka ubić z 60 g cukru. Dodać masło i 375 ml mleka. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i dodać do ciasta. Na sklarowanym maśle smażyć plastry jabłek z obu stron, wlać ¼ ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. W ten sposób przygotować 3 kolejne naleśniki.

Śmietanę twarożek i 50 ml mleka wyrobić razem za pomocą robota kuchennego. Dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Pół łyżki cukru zmieszać z cynamonem, posypywać naleśniki. Podawać z kremem waniliowym.

 

 

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje