Obiad dla zabieganych

Smakowity, apetycznie podany i gotowy w… 30 minut.

Polędwiczki w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30 dag)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • po 2-3 gałązki natki pietruszki i majeranku
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Polędwiczki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje. Płat ciasta francuskiego potnij na 4 prostokąty. Ew. wcześniej odetnij kawałek ciasta i wytnij z niego dekoracyjne gwiazdki. Natkę i majeranek opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Mięso szybko zrumień na rozgrzanym oleju. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Na prostokątach ciasta rozłóż plasterki szynki. Posmaruj je musztardą, posyp posiekaną natką i majerankiem. Na każdym kawałku ciasta połóż porcję polędwicy. Całość zwiń. Końce mocno zlep. Ew. na wierzchu połóż wycięte wcześniej gwiazdki.

3. Pakieciki ułóż tzw. szwem do dołu na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj np. z duszonymi warzywami i jasnym sosem pieczeniowym.

Medaliony w czerwonym pieprzu

Składniki:

  • 60 dag filetu z piersi indyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 pęczek bazylii
  • 2-3 gałązki natki pietruszki albo kolendry
  • sól, mielony biały pieprz
  • grubo utłuczony czerwony pieprz
  • uszka z farszem serowym jako dodatek

Przygotowanie:

1. Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso potnij na 8 małych kawałków. Każdy z nich lekko rozbij dłonią, nadając mu owalny kształt. Kotleciki skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej olej, włóż medaliony i usmaż na rumiano z obu stron. Pod koniec posyp solą oraz czerwonym pieprzem. Mięso zdejmij z patelni. Trzymaj w cieple, by nie wystygło.

2Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia medalionów. Dolej śmietanę, gotuj dalej, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę bazylii zostaw do dekoracji. Resztę natki i bazylii grubo posiekaj, dodaj do śmietany. Sos zmiksuj. Przypraw solą oraz białym pieprzem. Medaliony podawaj z uszkami z farszem serowym. Danie polej sosem. Udekoruj resztą bazylii.

Łosoś pod orzechowym pesto

Składniki:

  • 4 kawałki fileta z łososia (po ok. 20 dag każdy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 pęczki bazylii
  • 4 łyżki orzechów laskowych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag startego parmezanu
  • 6-7 łyżek oliwy
  • sól, biały pieprz
  • posiekane orzechy laskowe ze skórką do dekoracji
  • sałatka z granatem i cząstkami pomarańczy

Przygotowanie:

1. Rybę opłucz, wytrzyj do sucha, skrop sokiem z cytryny. Potem posyp ją solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kawałki łososia i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przewracaj, by filety nie rozpadły się. Usmażoną rybę zdejmij z patelni, trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Przygotuj pesto. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek.

2. Do malaksera wrzuć orzechy laskowe (bez skórki). Dodaj bazylię, czosnek oraz parmezan. Dolej oliwę. Zmiksuj na gładki sos. Pesto przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Filety z łososia przełóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekanymi orzechami. Podawaj z sałatką z pomarańczą i granatem.

Kieszonki z mięsnym farszem

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 15-20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3-4 łyżki posiekanych ziół (natki, majeranku, oregano, estragonu)
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie 
  • duszona czerwona kapusta i grzanki serowe

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, wytrzyj. W każdym filecie zrób głębokie nacięcie. Potem kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mięso mielone wymieszaj z posiekanymi ziołami, tartą bułką i musztardą. Dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Dobrze wyrób. Masę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

2. Dopawiony farsz włóż w nacięcia w mięsie. Otwory zepnij wykałaczkami. Olej wlej na patelnię, mocno go rozgrzej. Włóż przygotowane drobiowe kieszonki. Szybko obsmaż na silnym ogniu. Potem zmniejsz go i dosmaż mięso (4-5 minut z każdej strony). Gotowe kieszonki obłóż duszoną czerwoną kapustą oraz grzankami serowymi. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje