Orientalne kulki mięsne w sosie pomidorowo-daktylowym

Z kuchni arabskiej.

Składniki na 6-8 porcji:

  • 1 bułka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g daktyli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • 600 g mielonego mięsa mieszanego
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka mielonego kminu
  • 6 chlebków pita
  • kilka gałązek kolendry

Przygotowanie:

1.      Bułki namoczyć w wodzie. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Daktyle drobno pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, połowę cebuli i czosnku zeszklić, dodać przecier pomidorowy, krótko przesmażyć. Dodać daktyle, wlać pomidory z puszki, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. 12-15 minut gotować na słabym ogniu

Reklama

2.      Bułeczki odcisnąć, wymieszać z mięsem, pozostałą cebulą, jajkiem, cynamonem, kminem, 1,5 łyżeczki soli i łyżeczką pieprzu. Zwilżyć dłonie i uformować 14-16 kulek. Grillować 8-10 minut obracając.

3.      Sos zmiksować i jeszcze raz doprawić. Pity przekrawać i włożyć do nagrzanego do 175 st. C piekarnika na 3 minuty. Z kolendry oberwać listki.

4.      Połówki chlebków pita skręcać w rożki i nakładać do nich kulki mięsne, nieco sosu i listki kolendry.

 


Czas przygotowania 45 minut

Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal


Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | pomidory | kuchnia arabska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje