Reklama

Pudding dyniowo-korzenny

Zawarte w tym dyniowym puddingu składniki odżywcze sprawiają, że możesz się nim rozkoszować bez wyrzutów sumienia. Aby zwiększyć jego dobroczynny wpływ na urodę, posyp każdą porcję pierzgą i posiekanymi orzechami włoskimi.

Składniki na 4 porcje

  • 1½ szklanki/350 g purée z ugotowanej dyni zwyczajnej lub piżmowej
  • 1 zamrożony banan (obrany przed zamrożeniem)
  • 1 szklanka/240 ml niesłodzonego mleka migdałowego
  • ¼ szklanki/40 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka czystego syropu klonowego
  • 2½ łyżeczki przyprawy korzennej à la Eat Pretty - piękna dieta (przepis poniżej)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przyprawa korzenna à la Eat Pretty - piękna dieta

Dodawaj tę upiększającą przyprawę do smoothie, płatków śniadaniowych, słodkich wypieków i puddingów albo używaj zawsze, gdy masz ochotę na porcję odmładzających składników i jesiennego smaku.

Składniki na 3½ łyżki

  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie przyprawy:

Wrzuć cynamon, imbir, goździki, ziele angielskie i gałkę muszkatołową do małej miski i dokładnie wymieszaj. Przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj maksymalnie przez rok.

Przygotowanie puddingu:

W blenderze wysokoobrotowym połącz dynię, banana, mleko migdałowe, siemię lniane, syrop klonowy, przyprawę korzenną, cynamon i wanilię. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji - przez 60-90 sekund.

Reklama

Podawaj od razu albo schładzaj przez 30 minut lub dłużej, by uzyskać gęstszą konsystencję.

Przepis pochodzi z książki Jolene Hart "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna". Wydawnictwo Znak. Premiera: 11 stycznia 2017

INTERIA/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy