Reklama

Słodko-gorzki smak życia

Wewnętrzny spokój i harmonia z otaczającym światem jest zdaniem chińskich medyków rezultatem przede wszystkim prawidłowych nawyków żywieniowych. Medycyna chińska rozpatruje chorobę jako naruszenie harmonii pomiędzy duszą a ciałem człowieka. Starania skierowane na odtworzenie tak psychicznej, jak i fizycznej równowagi podejmuje przy pomocy odpowiedniego żywienia. Odpowiednie żywienie oznacza w tym przypadku, iż wszystkie niżej wymienione smaki powinny występować w racjonalnej diecie człowieka.

Smak gorzki - zawarte w produktach żywieniowych substancje gorzkie, posiadają właściwości odwadniające. Przy ich pomocy można ustrzec się od nadmiernego gromadzenia się wody w organizmie, warto więc przyprawiać dania cząbrem, rozmarynem lub majerankiem.

Reklama

Świeże liście sałaty, cykorii zmniejszają zaś wewnętrzny niepokój i przypływy gorąca. Działają również uspakajająco przy wszelkich stresach, bezsenności i nadmiernej pobudliwości. Jednakże należy pamiętać, że nie wszystko co gorzkie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Poprzez nadmierne picie czarnej kawy i mocnej herbaty, skóra staje się sucha, pojawiają się przedwczesne zmarszczki.

Smak kwaśny - również kwaśne produkty żywieniowe pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przy zdenerwowaniu, rozdrażnieniu lub innym psychicznym dyskomforcie, warto zjeść lub wypić coś kwaśnego. Kiszona kapusta, kwaśne owoce, twarożek, kefir, herbatka owocowa na pewno uspokoją nasz organizm i przywrócą dawną równowagę.

Smak słodki - słodkie produkty żywieniowe dostarczają nam energii niezbędnej do podtrzymania życiowych sił w organizmie. Jednakże ci, którzy lubią słodycze nie powinni utwierdzać się w przekonaniu, że będą mogli teraz do woli pałaszować wszelkie czekoladki.

Powinni wiedzieć, że zawierają one cukier pochodzenia przemysłowego, który właściwie pozbawiony jest wartości, jakimi charakteryzują się cukry pochodzenia naturalnego. Dlatego też warto wybrać pomiędzy cukierkiem i orzechami, rodzynkami, słodkimi owocami i warzywami, które zawierają cukry owocowe pomagające organizmowi w walce ze stresem.

Smak słony - tak naprawdę używamy soli o wiele więcej i częściej, niż potrzebuje tego nasz organizm. W rezultacie w tkankach gromadzi się zbyt wiele wody. Jeśli chcemy by nasze ciało było piękne i gładkie, bez pomarańczowej skórki, posypujmy lepiej kanapki i dania pietruszką lub szczypiorkiem.

Smak ostry - zimne nogi, wieczne uczucie chłodu? To efekt energetycznych blokad, które znikną kiedy nasze menu zostanie uzupełnione o chili, biały i czarny pieprz, gałkę muszkatołową, goździki, imbir, chrzan, cebulę oraz czosnek.

Jeśli w naszym codziennym menu występują wszystkie smaki, to jak przekonują chińscy mędrcy, nic nie powinno zagrażać naszemu zdrowiu. Jeśli natomiast żywimy się nazbyt monotonnie przedkładając jedne produkty, unikając innych, organizm nie będzie miał skąd czerpać energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów.

Najczęstszym wynikiem nieprawidłowego odżywiania się jest złe ukrwienie tkanek i zbyt wolne oczyszczanie organizmu z toksyn, co doprowadza do nadmiernego odkładania się tłuszczu, otyłości, czy powstawania cellulitisu. Następstwem fizycznego niedomagania jest zły nastrój i częste depresje. W takich przypadkach sięgamy często po tabliczkę czekolady. Błąd. Chińscy uczeni podpowiadają, by w chwilach wielkiego przygnębienia ugotować ryż lub kaszę ze świeżymi owocami. Depresja mija jak ręką odjął, organizm dostał solidną porcję zdrowego pożywienia, a my uniknęliśmy zbędnych kalorii.

MWMEDIA

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: organizm | smak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy