Spaghetti najpopularniejszą zimową potrawą

Potrawą najchętniej przygotowywaną w jesienne wieczory jest spaghetti i różnorodne zapiekanki. Powód? Jesień i zima sprzyja nieco cięższej diecie, w której lekkie sałatki są jedynie dodatkiem. Takie jedzenie potocznie zwane "comfort food" ma poprawić nam nastrój.

- Kiedy cofamy zegar, a chłodne wieczory chętniej spędzamy w domowy zaciszu, zwykle częściej sięgamy po dania, które mają nie tylko nas nasycić, ale również poprawić nastrój - zauważa uznany szef kuchni Marco Pierre White. Kucharz przyznaje, że sam w tym czasie często przyrządza tzw. potrawy jedno garnkowe. - Jesienią i zimą chętnie szykuję proste potrawy, które można ugotować w jednym garnku, są szybkie, tanie i co najważniejsze - pyszne - dodaje szef kuchni.

Reklama

Wśród innych popularnych jesiennych dań znalazły się również zupy, które w ostatnim czasie stały się ulubienicami dietetyków. To również idealny sposób na zachowanie smukłej talii, co zimową porą stanowi nie lada wyzwanie.

- Szczupłe osoby wiedzą, że miska pysznej zupy będzie nie tylko sycącym posiłkiem, ale dostarczy im również energię na kilka godzin i zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych - zapewnia Fiona Kirk, autorka popularnych poradników dietetycznych. - Proporcje składników w zupie powodują, że w tym daniu idealnie zbilansowany jest poziom protein, tłuszczów, węglowodanów, zupy dostarczają dużej ilości witamin i składników mineralnych - podkreśla specjalistka. 

Sprawdź nasze najlepsze przepisy:


Dowiedz się więcej na temat: makaron | sos | zima

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje