Truskawkowe szaleństwo

Sezon truskawkowy w pełni. Amatorzy tych owoców mogą teraz zaspokajać swój apetyt do woli.

Tym bardziej, że truskawki są bardzo zdrowe, niskokaloryczne, a ich smak i aromat trudno zastąpić innymi owocami.

Reklama

Jeśli świeże truskawki z cukrem i śmietaną nieco już ci się przejadły, wypróbuj podaj niżej przepisy na truskawkowe desery - łatwe i szybkie do zrobienia.

Mus truskawkowy

Składniki: 0,5 kg truskawek, 3-4 łyżki cukru pudru, 3 białka, 1 łyżka żelatyny

Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Odłożyć kilka owoców do dekoracji, a resztę rozetrzeć i posłodzić częścią cukru. Z pozostałą częścią cukru ubić białka na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody i zagotować. Roztarte truskawki połączyć z pianą, dodać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać tak długo, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Przełożyć masę do salaterek. Przybrać mus świeżymi truskawkami i oziębić. Można dodać bitą śmietanę.

Truskawki z sosem waniliowym

Składniki: 2 szklanki truskawek, 2-3 łyżki cukru pudru, na sos: 0,5 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, pół torebki cukru waniliowego

Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Ułożyć w salaterkach i posypać cukrem pudrem. Mleko zagotować. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, mieszać z gorącym mlekiem, ubijając trzepaczką. Oziębionym sosem polać truskawki w salaterkach.

Truskawkowy twarożek

Składniki: 0,5 kg truskawek, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 1 mała puszka brzoskwiń, 1 opakowanie twarożku

Truskawki opłukać, obrać z szypułek, podzielić na połówki. Pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Brzoskwinie osączyć z soku, rozłożyć do salaterek. Twarożek wymieszać z niewielką ilością soku truskawkowego i wyłożyć na brzoskwinie. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.

Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: owoców

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje