W królestwie kawy

W 1610 roku nastąpiła, dzięki Holendrom, pierwsza degustacja herbaty, którą przywieziono z Indii. Na kawę nasi przodkowie musieli poczekać jeszcze 34 lata!

Kawa pochodząca z Afryki, dziś uprawiana głównie w Brazylii, przybyła do Europy w 1644 roku z Konstantynopola. Ziarna kawy wraz z przyborami do jej parzenia zostały sprowadzone do Marsylii i to właśnie Francuzi dostąpili zaszczytu pierwszej degustacji tego nowego i egzotycznego napoju.

Reklama

Z początkami picia kawy wiążą się liczne nieporozumienia. Początkowo uważano, że kawa jest lekarstwem i sprzedawano ją w aptekach. Odkryto, że wzmacnia siły, ale sądzono, że poprawia także pamięć. Zalecano pić kawę przy różnych chorobach, z czasem jednak napój ten stawał się coraz bardziej popularny. Kawa była jednak początkowo bardzo droga i mogli sobie na nią pozwolić tylko nieliczni.

białe złoto

Powstał także nowy problem. Z czego pić? Porcelanowe serwisy sprowadzane z Chin były wówczas szalenie drogie i co za tym idzie bardzo rzadkie. Porcelana nie była w Europie popularna, nie znano bowiem tajemnicy jej wytwarzania. Pierwsze doświadczenie nad uzyskaniem "białego złota" jak nazywano porcelanę, czynili już XV wieku we Folrencji Medyceusze, uzyskując tzw. miękką porcelanę.

Tajemnicę prawdziwej porcelany odkrył dopiero Niemiec - Bottger. W 1706 roku wytworzył on porcelanę czerwoną, a dwa lata później odkrył tę prawdziwą. Porcelanowa filiżanka stała się więc obowiązkowa przy piciu kawy. Początkowo czajniczki i filiżanki zdobione były bezbarwnymi wzorami dopiero z czasem zaczęto używać kolorowej farby. Naśladowano znaną już dekorację z porcelany chińskiej. Konkurencją dla polskiej Miśni - w której wyrabiano porcelanowe cudeńka - stała się porcelana z Sevres lansowana przez markizę de Pompadour. To właśnie ona, słynna faworyta króla Ludwika XV, zapoczątkowała modę na porcelanowe serwisy do kawy, a także serwisy obiadowe.

Francja borykająca się z trudnościami finansowymi zaczęła oszczędzać. Ze stołów królewskich zniknęły ciężkie i niezmiernie kosztowne złote i srebrne zastawy, a zastąpiły je lekkie porcelanowe serwisy. W Sevres zastosowano także nowe barwy tła. Osiągnięciami kolorystycznymi Miśni był seledyn i wiśniofioletowy, natomiast w Sevres zastosowano zielony (kolor jabłka), błękitny (błękit królewski) i wreszcie słynny różowy (rose Pompadur).

Dowiedz się więcej na temat: porcelana | kawa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje