Reklama

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty jest sycąca, pożywna, konkretna oraz bardzo smaczna. Ma lekkość wiosennej zupy i solidną mięsną wkładkę, dostarcza witamin, jednocześnie zaspokajając każdy głód. Młoda kapusta jest przysmakiem dla wszystkich kochających nowalijki!

Składniki

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 400 g mięsa pokrojonego w kostkę (z udźca indyka lub piersi z kurczaka)
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • 1 pomidor
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5-2 litrów wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub 2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy

Zupa z młodej kapusty - sposób przygotowania:

1. Smażymy na oleju/smalcu cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy czosnek pokrojony drobno, później mięso także pokrojone w kostkę, wsypujemy przyprawy (wszystkie, oprócz kopru). Smażymy, aż mięso stanie się miękkie.

2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, a także pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy, gotujemy. 

3. Szatkujemy nożem kapustę, wrzucamy ją do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do garnka zawartość patelni. Po ok. 10 min. wlewamy przetartego na tarce pomidora, a także koncentrat pomidorowy. Po 5 min. zagęszczamy zupę siemieniem lub mąką rozmieszaną z wodą. 

Reklama

4. Zupa z młodej kapusty gotowa! Podawaj ją solo lub z grzankami 

***
Lubisz zupy? Sprawdź inne przepisy: 

zupa toskańska

zupa ziemniaczana z pulpetami

zupa serowa

***

Zobacz również: 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: młoda kapusta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy