Eliksiry zdrowia z ogrodu

Wykorzystaj bogactwo świeżych ziół i owoców, by przygotować domowe leki dla całej rodziny. Jesienią będą jak znalazł!

Sporządzenie zdrowotnych mikstur wcale nie wymaga tak wiele trudu, jak myślimy. Warto się zmobilizować, bo przygotowane na bazie dojrzewających w słońcu owoców czy ziół prosto z własnego ogródka leki mogą okazać się niezastąpione, gdy nadejdzie sezon na przeziębienie i grypę.

Reklama

Ale nie tylko! Większość z nich ma też inne, cenne dla organizmu właściwości. Wypróbuj sprawdzone przepisy na najlepsze domowe nalewki, soki i syropy.

Z pigwy obniży poziom cholesterolu i ureguluje ciśnienie

Owoce pigwy są skarbnicą witamin: C i B, a także mikroelementów: fosforu, potasu, wapnia. Działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Regularne spożywanie wyrobów z pigwy ma jeszcze inne zalety: obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi.

Przygotuj nalewkę: Półtora kilograma owoców umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Wsyp do dużego słoika. Zalej litrem spirytusu. Odstaw na 3 tygodnie, co jakiś czas potrząsaj słojem. Zlej alkohol, a owoce zasyp kilogramem cukru. Odstaw na kolejne 3 tygodnie. Następnie połącz obie części nalewki.

Z derenia poprawi krążenie i zapobiegnie anemii

Czerwone podłużne owoce derenia mają zbawienny wpływ na układ krwionośny. Zawierają sporo witaminy C oraz P, które uszczelniają ścianki naczyń i usprawniają przepływ krwi. Dereń jest też źródłem żelaza, dlatego jest naturalnym lekiem na anemię.

By zrobić syrop, zagotuj 3 szklanki wody oraz 1,5 kg cukru. Wrzuć kilogram owoców. Zagotuj kilka razy, odstawiaj po każdym zagotowaniu. Odcedź i przelej do butelek.

Z szałwii zwalczy ból gardła

W liściach szałwii ukryte są olejki eteryczne (m.in. kamfora) oraz flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i witaminy: B1, PP, A oraz C. Dzięki temu roślina działa odkażająco. Wypróbuj przepis na nalewkę. 100 g suszonych liści szałwii włóż do słoja.

Zalej połową litra czystej, 40-procentowej wódki i dodaj 50 ml miodu. Zakręć słój i trzymaj go w ciepłym miejscu przez dwa-trzy tygodnie (raz dziennie wstrząśnij słojem). Po upływie tego czasu przecedź płyn i przelej go do butelki. Nalewka może stać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Gdy dopadną cię problemy z gardłem, popijaj ją raz dziennie, po pół łyżeczki.

Z babki lancetowatej pomoże na kaszel

Syrop z babki lancetowatej działa uspokajająco i wykrztuśnie przy mokrym kaszlu. Pomaga też w stanach zapalnych gardła. Przepis na syrop. Przygotuj 100 g liści babki. Pokrój je, wrzuć do miski i dodaj 100 ml wody. Zmiel w maszynce do mięsa.

Powstałą zieloną papkę odciśnij mocno przez gazę – tak, by uzyskać jak najwięcej soku. Wlej do garnka i dosyp 100 g cukru. Po zagotowaniu dolej 50 ml wódki dla konserwacji. Rozlej do butelek. Pij 3 razy dziennie po łyżeczce.

Z porzeczek zapobiegnie infekcjom

Już garść tych owoców – zarówno czarnych, jak i czerwonych – zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo są bogate w błonnik i pektyny, które poprawiają pracę układu pokarmowego.

Czarne porzeczki dodatkowo zawierają fitoncydy – substancje, które zwalczają infekcje wirusowe i grzybicze. Winko z czarnych porzeczek. Zbierz lub kup kilogram świeżych, dojrzałych owoców. Maceruj porzeczkę przez trzy dni w litrze czerwonego wina. Przecedzony płyn wymieszaj z miodem. Pij co dzień mały kieliszek, najlepiej w porze podwieczorku.

Sok z czerwonych owoców. Przygotuj 2 kilogramy porzeczek i 4 szklanki cukru. Owoce wrzuć do garnka warstwami, każdą zasypuj cukrem. Odstaw na kilka godzin, a następnie zagotuj. Rozlej do słoików i poddaj pasteryzacji.

Z dzikiej róży wzmocni odporność

Owoce dzikiej róży zawierają silne przeciwutleniacze: karotenoidy, flawonoidy i ksantofile, które wzmacniają organizm i chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Przygotuj sok różany, który na pewno posmakuje dzieciom. Owoce róży oczyść z pestek, przepłucz i odsącz. Pokrój na małe kawałki, włóż do wygotowanych słoików, zasyp cukrem. Odstaw, aż puszczą sok. Zalej przegotowaną wodą. Pasteryzuj 10 minut.

Z jagód zmniejszy problemy z żołądkiem

Jagody nie tylko skutecznie hamują biegunkę. Mają także właściwości odrobaczające, przeciwkaszlowe, uspokajające i przeciwbólowe. Stanowią świetne źródło antyoksydantów, stąd ich działanie odtruwające i przeciwnowotworowe.

Wykorzystaj świeże jagody do przyrządzenia leczniczego soku. Kilogram owoców umyj i zasyp 250 g cukru. Odstaw na całą noc do lodówki. Przygotuj kilka słoiczków o pojemności 200 ml i nałóż do nich jagody. Słoiki zakręć i ustaw w wysokim garnku wyłożonym ściereczką. Zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Gotuj przez ok. 10 minut, następnie odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Z pokrzywy oczyści organizm z toksyn

Pokrzywa usuwa z krwi wszelkie trujące złogi, m.in. cholesterol. Jest też uznawana za skuteczny lek na schorzenia dróg oddechowych, a nawet astmę. Sok sporządzamy przepuszczając wilgotną pokrzywę przez maszynkę do mięsa.

Następnie odciskamy sok przez lnianą ściereczkę i rozcieńczamy z przegotowaną wodą w proporcji 1 do 2 (np. 100 ml soku i 200 ml wody). Pijemy dwa razy dziennie łyżeczkę soku wraz z łyżką miodu przez 14 dni.

Napar dla astmatyków. Garść posiekanych pędów ugotuj w 1/2 l. czerwonego wina. Odcedź i dodaj łyżkę miodu akacjowego. Pij 2 razy dziennie przez 21 dni. Domowe soki warto pić codziennie, bo wzmacniają odporność.

Z czarnego bzu

Czarny bez działa napotnie, dzięki czemu pomaga zbić gorączkę, ma również właściwości przeciwbólowe – przynosi ulgę, gdy łamie nas w kościach, cierpimy na migreny czy nerwobóle.

Przepis na nalewkę: Kilogram dojrzałych owoców wsypujemy do garnka i zalewamy 3,5 litra wody. Zagotowujemy, a następnie odcedzamy. Dosypujemy 2 kg cukru. Po wystudzeniu dodajemy jeszcze litr spirytusu i 50 g kwasku cytrynowego. Przelewamy do butelek. Nalewka powinna stać przynajmniej 2 miesiące.

Z jarzębiny działa moczopędnie



Przetwory na bazie jarzębiny są doskonałe na infekcje dróg moczowych. Dzięki zawartości garbników przypisuje się im także właściwości przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne. Działają też delikatnie przeciwbiegunkowo.

Sok z jarzębiny: Kilogram umytych owoców rozgniatamy i przekładamy do garnka. Dodajemy litr wody i pół kilograma cukru. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny (tak, by cukier rozpuścił się), od czasu do czasu mieszając.

Gdy płyn zagotuje się, zdejmujemy go z ognia, przecedzamy, a następnie rozlewamy do butelek. Raz dziennie dolewamy odrobinę soku do gorącej herbaty.

Dowiedz się więcej na temat: sok | syrop | przepis | napar

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje