Gatunki pomidorów. Do jakich dań pasują?

Jak wybrać i z czym zestawiać różne gatunki pomidorów. Oto krótka ściąga!

Bawole serca. Mają mnóstwo miąższu, prawie nie mają soku i pestek
Bawole serca. Mają mnóstwo miąższu, prawie nie mają soku i pestek123RF/PICSEL

● Zwykłe. Są bardzo soczyste, mają orzeźwiający smak. Doskonałe do greckiej sałatki z serem feta i ogórkiem.

● Podłużne. Są mięsiste, mają mało pestek. Ugotujesz z nich pyszną zupę albo zrobisz przecier na zupy zimowe.

● Malinowe. Jeden może ważyć nawet kilogram! Pięknie pachną, a najlepsze są pokrojone w plastry, z cebulką.

● Bawole serca. Mają mnóstwo miąższu, prawie nie mają soku i pestek. Słodkie i smaczne, nadają się do wszystkiego.

● Koktajlowe. Mają intensywny smak. Pięknie wyglądają w sałatkach, na pizzy i jako dodatek do pieczonych mięs.

● Zielone. Lekko pikantne z cytrusową nutą. Warto z nich robić keczupy oraz, na zimę, sałatki w octowej zalewie.

● Niebieskie. Są słodkie. Zawierają najwięcej antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne i chronią wzrok.

● Pomarańczowe i żółte. Duże odmiany są idealne na sosy. Świeże mają delikatny smak, więc lubią je dzieci.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas