Idealna pomidorówka

Pomidorowa od dawna walczy z rosołem o palmę pierwszeństwa w kuchni i na talerzu. Która zupa jest lepsza? Dla niektórych z nas ta bardziej wyczekana. Żartobliwie można w tym miejscu zacytować słowa popularnej piosenki: „jutro znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu wczoraj”. Jak ją przyrządzić, żeby była idealna?

Pomidorówkę można podać w oryginalny sposób i niekoniecznie z makaraonem
Pomidorówkę można podać w oryginalny sposób i niekoniecznie z makaraonem 123RF/PICSEL

W każdym domu zupę pomidorową robi się nieco inaczej. Niekoniecznie podstawą do jej przyrządzenia musi być rosół. Ale konieczne będzie wykorzystanie esencji z pomidorów. Tu mamy kilka możliwości - albo sięgniemy po koncentrat, albo po sos, czy też puszkę pomidorów, której zawartość, przed wlaniem do gotującej się wody z warzywami, dobrze jest zmiksować na gładką masę.

Do wywaru (mięsnego lub warzywnego) dodajemy pomidorową esencję i podbijamy śmietaną 30 proc. Niektórzy dokładają łyżkę kwaśniej śmietany dopiero po nalaniu zupy na talerz.

W wywarze, obok warzyw typu: marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebuli, powinny się znaleźć dwa liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.

Pomidorówka ma więcej możliwości niż rosół, jeśli chodzi o dodatki. Możemy zjeść ją z makaronem, ryżem, czy grzankami. Możemy też nie tylko posypać górę natką pietruszki, ale i położyć listek świeżej bazylii (szczególnie jeśli planujemy zupę krem).

Konsystencja i aromat zupy pomidorowej

Gdy chcemy uzyskać gęstszą konsystencję sięgniemy po puszkę pomidorów, mogą być nawet dwie, jeśli chcemy zrobić więcej zupy. Są tacy, którzy pod koniec gotowania dodają do niej starty ser typu mozzarella - wtedy zupa staje się dużo bardziej pożywna. Gdy chcemy jeszcze bardziej podkręcić smak na włoską modłę, możemy posypać ją oregano - zioło daje jedyny w swoim rodzaju aromat, przypominający ulubioną przez dzieci pizzę.

Późnym latem, gdy pomidory są najtańsze, można przetrzeć je przez sito i zrobić pomidorówkę ze świeżych warzyw. O tej porze roku odradzamy - nie mają właściwego aromatu.     

Zupa pomidorowa dla zdrowia

Pomidorową należy jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe. W pomidorach znajdziemy szereg prozdrowotnych składników - witaminy K, C i te z grupy B, wpływające na system nerwowy. Są w nich również pierwiastki mineralne potrzebne do uzyskania równowagi biologicznej w organizmie, takie jak potas, wapń, magnez i żelazo.

Raczmy się pomidorówką jak najczęściej, gdy za oknem plucha i coraz to niższe temperatury. Znakomicie wzmocni naszą odporność.      

Czytaj więcej: 

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Barszcz czerwony z żeberkiem i jajkiem poszetowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas