Jak dobrze ugotować kaszę?

Te pomysły ułatwią ci życie.

Jak dobrze ugotować kaszę?
Jak dobrze ugotować kaszę? 123RF/PICSEL

Kaszę należy wsypać do lekko osolonego wrzątku (mleka, bulionu) i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn. Można dodać odrobinę masła lub oleju- ziarenka nie będą się kleić.

Proporcje zależą od rodzaju kaszy. Na szklankę kaszy gryczanej, jęczmiennej mazurskiej wystarczą dwie szklanki wody. Jaglana i pęczak potrzebują pół szklanki płynu więcej.

Szklanka kaszy manny lub kukurydzianej wymaga aż trzech szklanek wody bądź mleka.

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas