Jak przyrządzać ryby

Pomysł na lekki i łatwy obiad? Rybka w towarzystwie sezonowych warzyw będzie strzałem w dziesiątkę! Pod warunkiem, że odpowiednio ją przygotujesz!

Lekcja kupowania



Sprawdź, czy tułów ryby jest gładki, sztywny i sprężysty. Jeśli jest miękki, wiotki i ze zgrubieniami – ryba jest nieświeża.

Oczy ryby powinny być wypukłe, jasne i wilgotne. Jeśli są mętne i suche – nie kupuj jej.

Reklama

Skrzela muszą być żywej czerwonej barwy, bez zasinień. O świeżości ryby świadczy też jej skóra – wilgotna i lśniąca. Naturalne dla gatunku plamy muszą mieć żywe kolory (np. świeży śledź, makrela czy pstrąg mienią się jak tęcza).

Kulinarne sztuczki

Aby usunąć specyficzny zapach ryby, skrop ją obficie sokiem cytrynowym, octem winnym albo obłóż plasterkami cebuli. Można ją też natrzeć ziołami (polecamy natkę pietruszki i tymianek).

Mięso ryby nie rozpadnie się w gotowaniu, gdy włożysz je do wrzącego osolonego i zakwaszonego (octem, winem lub cytryną) wywaru z włoszczyzny. Ryby smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na oleju rzepakowym lub oliwie. Mrożone opłucz i od razu smaż.

Jeśli do panierki dodasz trochę drobno startego żółtego sera, ryba będzie chrupiąca i złocista. Aby danie było soczyste, rybę przed pieczeniem owiń w alufolię, liście winogron lub sałaty.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje