Jak suszyć grzyby?

Jesień to czas, kiedy wiele osób wolne chwile spędza na grzybobraniu. O tym, w jaki sposób prawidłowo je suszyć, mówiła Sylwia Majcher. – Najważniejsze, to traktować je niską temperaturą – podkreślała propagatorka zero waste.

Grzyby możemy wysuszyć w specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniu
Grzyby możemy wysuszyć w specjalnie przeznaczonym do tego urządzeniu123RF/PICSEL

Sezon na grzyby trwa! Leśne zbiory warto ususzyć, by w dowolnej chwili dodać je do gulaszu, sosów, pierogów z kapustą czy zupy grzybowej.

Do suszenia możemy wykorzystać specjalne suszarki, ale również piekarnik, kaloryfer, czy nasłoneczniony parapet. Warto jednak wiedzieć jak dokładnie wykonać ten "zabieg", aby na długo zachować wyjątkowy smak i aromat grzybów.

Podpowiadamy też, jak dobrze oczyścić i prawidłowo przechowywać suszone grzyby.

x-news/INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas