Jak szybko i skutecznie wyczyścić kuchenkę?

Ślady po mleku, kropelki zaschniętego tłuszczu. Czyszczenie kuchenki jest żmudnym zajęciem. Podpowiadamy, jak robić to szybko i skutecznie.

Czasem czyszczenie kuchenki wymaga nie lada wprawy i wysiłku...
Czasem czyszczenie kuchenki wymaga nie lada wprawy i wysiłku...123RF/PICSEL

Płyta gazowa

Najlepiej umyć ją, gdy jest jeszcze lekko ciepła, bo świeże zabrudzenia łatwiej usunąć. Wystarczy umyć płytę ciepłą wodą z dodatkiem octu (łyżka na szklankę) lub łagodnym mleczkiem, a potem wytrzeć do sucha.

Lepiej nie szorować ostrym zmywakiem, bo można zarysować emaliowaną powierzchnię. Starsze zabrudzenia warto wcześniej namoczyć, np. papką z wody i sody oczyszczonej (proporcja 2:1).

Gałki i palniki

Gałki (lub guziki) najlepiej przecierać podczas mycia płyty, zwłaszcza jeśli umieszczone są obok niej. Gdy są mocniej zabrudzone, użyj starej szczoteczki do zębów. Również emaliowane palniki gazowe myje się tak samo jak płytę.

Żeliwne (są w starszych kuchenkach) – wodą z dodatkiem detergentu. Od czasu do czasu warto posmarować je odrobiną oleju jadalnego.

Płyta ceramiczna

Do czyszczenia płyty wolno przystąpić, dopiero gdy całkiem wystygnie (gorąca może pęknąć).

Sprawdzą się: specjalne mleczko do płyt ceramicznych lub roztwór wody i octu (min. 1:10). Starsze ślady lepiej najpierw namoczyć.

Przypalenia najłatwiej usunąć ostrym skrobakiem.

Kratka na płycie gazowej

Dobrze jest namoczyć ją w wodzie, w dużej misce lub brodziku od prysznica, z dodatkiem szklanki octu (nawet przez kilka godzin). Potem zszoruj zabrudzenia szczoteczką.

Można też nasączyć wodą z octem kilka zmywaczków i owinąć nimi kratkę na tak długo, jak to potrzebne.

Piekarnik

Najszybciej i najłatwiej wyczyścisz piekarnik tuż po użyciu (gdy dobrze wystygnie). Wystarczy spryskać jego ścianki i dno uniwersalnym środkiem w spreju (np. Domol, Drogerie Rossmann 7,99 zł).

Starsze przypalenia na dnie wymagają namoczenia. Wymieszaj szklankę wody z 1/2 szklanki sody oczyszczonej. Nałóż tę papkę na brudne miejsca. Po 30 minutach zetrzyj, po czym usuń resztki papki wilgotną szmatką (kilka razy, aby w piekarniku nie zostały resztki sody).

Front piekarnika

Emaliowany myj tak samo jak płytę gazową. Stalową obudowę drzwiczek wystarczy przetrzeć odrobiną oleju i wypolerować. Do usunięcia z szyby zapieczonych plam przyda się odrobina denaturatu. Jeśli są wyjątkowo oporne, można najpierw zmiękczyć je wazeliną.

Piekarnik z termoobiegiem

Ten sposób czyszczenia podawany jest w instrukcjach obsługi. Często o nim zapominamy, a jest prosty. Wstaw do środka naczynie żaroodporne napełnione wodą i podgrzej piekarnik, włączając termoobieg. Piekarnik wypełni para wodna, która zwilży zabrudzenia. Potem wystarczy wytrzeć jego wnętrze.

Jak wyczyścić piekarnik?Interia DIY
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas