Jak usunąć grzyby, bakterie i roztocza

Musimy walczyć z grzybami, roztoczami i bakteriami, bo mogą być dla nas niebezpieczne.

Przynosimy je z dworu lub stwarzamy im warunki do rozwoju. Jedne widać gołym okiem, inne tylko pod mikroskopem. Mogą dać się nam we znaki, więc trzeba się ich pozbyć.

Usuwamy grzyby

Reklama

Rozwijają się w wilgotnych i ciepłych pomieszczeniach. Tworzą oliwkowy, brązowy i czarny nalot (pleśń). Można ją wyczuć, bo ma zapach stęchlizny. Lokuje się w fugach łazienek, wykładzinie, starych meblach.

Czym grożą? Unoszące się zarodniki grzybów powodują alergie, zapalenie zatok, zmęczenie, bóle głowy, stawów, infekcje skóry, podrażnienie oczu. Zaburzają koncentrację i sen. Są rakotwórcze, uszkadzają nerki i wątrobę.

Jak je zwalczać? Zeskrobujemy lub zmywamy nalot i stosujemy środki grzybobójcze. Myjemy octem z wodą (w proporcji 1:4) lub olejkiem herbacianym. Wietrzymy mieszkanie i suszymy zagrzybiałe miejsca. Wannę i brodzik myjemy detergentem i wycieramy.

Tępimy roztocza

Te małe pajęczaki dostrzeżemy pod mikroskopem. Żyją w kurzu i pościeli, żywią się resztkami naskórka.

Czym grożą? Wywołują reakcje alergiczne: kichanie, katar, łzawienie, świąd nosa, drapanie w gardle, kaszel, ból głowy.

Jak je zwalczać? Często pierzemy pościel i prasujemy. Odkurzamy dywany odkurzaczem z tzw. filtrem HEPA, który wychwytuje 95% cząsteczek kurzu o wielkości 0,3 µm. Książki i bibeloty chowamy do szafek, meble chronimy pokrowcami, czyścimy podłogi. Na wierzchu trzymamy tylko rzeczy, które wypierzemy i umyjemy.

Zabijamy bakterie

Osiedlają się w toalecie, w kuchni, na klamkach, telefonach, klawiaturze komputera, wycieraczkach. Najgroźniejsze to bakteria E. coli i salmonella.

Czym grożą? Wywołują infekcje (dróg oddechowych, zatrucia pokarmowe).

Jak je zwalczać? Utrzymujemy w czystości łazienkę i kuchnię za pomocą dezynfekujących preparatów (np. z detergentami z chlorem), szczególnie muszlę i deskę klozetową.

Drewnianą deskę do krojenia często myjemy, suszymy lub używamy plastikowej. Klamki, telefony, klawiaturę i myszkę przemywamy płynem antybakteryjnym.

Przed drzwiami mieszkania kładziemy gumową wycieraczkę (wystarczy ją umyć środkiem dezynfekującym) lub materiałową (można ją wyprać w gorącej wodzie).

Uważaj na pleśń w żywności

Rozwija się w źle przechowywanych zbożach, pieczywie, orzechach, warzywach, owocach, dżemach, ketchupach.

● Zawiera toksyczne tzw. mikotoksyny, a żywność zainfekowana pleśnią powoduje niestrawność, ból żołądka i biegunkę. Częste spożywanie nadpleśniałych produktów może wywołać zmiany w kanalikach żółciowych oraz problemy z wątrobą.

● Trzeba więc przechowywać żywność w miejscach czystych, suchych i chłodnych. Zapleśniałe produkty musimy wyrzucić, bo nawet mała plamka może zawierać szkodliwe substancje.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: bakterie | grzyby | roztocza

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje