Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich smaczności dla całej rodziny.

Francuskie tosty

Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem. Usmaż na rumiano z obu stron. Podawaj na słodko albo na pikantnie.

Owocowy pudding

Reklama

Kromki chałki (ew. innej słodkiej bułki) ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp owocami np. malinami.

Roztrzep 5 jajek z 350 ml śmietany kremówki i 10 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Polej pieczywo. Posyp brązowym cukrem i zapiekaj 40 minut w temp. 180 st.

Włoska sałatka

Pokrojony w kostkę chleb obficie skrop oliwą wymieszaną z roztartym czosnkiem. Rozłóż na blasze. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i upiecz na rumiano.

Grzanki przesyp do miseczki. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ogórki, pomidory. Wrzuć czarne oraz zielone oliwki. Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, dołóż pokruszoną fetę. Tak przy gotowane grzanki możesz serwować także do kremowych zup.

Szybka tarta

Spód formy do tarty wyłóż kromkami czerstwego pieczywa. Piecz 8-10 minut w temp. 180 st. W tym czasie pokrój w kostkę 20 dag wędzonego boczku oraz obraną cebulę. Podsmaż je na oleju.

Wymieszaj 4 jajka z 100 ml śmietany kremówki. Dodaj boczek z cebulą. Przypraw. Wylej na przygotowany spód. Piecz dalej ok. 20 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje