Jakie mandarynki wybrać? Tak poznasz te najsłodsze

Unoszący się w domu zapach mandarynek to sygnał, że zbliża się Boże Narodzenie. Jak się okazuje, podczas zakupu mandarynek powinnyśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.

Jak wybrać najsmaczniejszą mandarynkę?
Jak wybrać najsmaczniejszą mandarynkę?123RF/PICSEL

Mandarynkami zajadamy się zazwyczaj od grudnia, dlatego te owoce kojarzą się nam głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, zimą w Polsce zaopatrzymy się w najsmaczniejsze cytrusy. Sezon na mandarynki oraz pomarańcze trwa jednak aż do marca.

Mandarynki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Warto spożywać je regularnie, ponieważ posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Są źródłem witamin C i A oraz magnezu. Te pomarańczowe owoce w zależności od odmiany charakteryzują się słodkim lub lekko kwaskowatym smakiem. Czym kierować się podczas zakupów mandarynek?

Najpopularniejsze odmiany mandarynek. Czym się różnią?

Mandarynki występują w wielu odmianach. Zarówno w Polsce, jak i na świecie największą popularnością cieszy się klementynka. Ta odmiana charakteryzuje się kwaskowatym smakiem i miąższem w ciemnopomarańczowym kolorze. Ze względu na małą ilość pestek, jest chętnie wybierana podczas zakupów.

Nieco mniej popularne tangerynki pokrywa luźna, grubsza skórka. Ta odmiana posiada znacznie więcej pestek i jest lekko cierpka w smaku.

Czasami w sklepach można spotkać się również z mandarynkami satsuma. Tę odmianę można rozpoznać po cienkiej i ciasno przylegającej skórce. Satsuma mają słodko-kwaśny lub kwaśny smak.

Mandarynki zdecydowanie wyróżniają się wśród cytrusów zawartością witaminy A
Mandarynki zdecydowanie wyróżniają się wśród cytrusów zawartością witaminy A123RF/PICSEL

Czym się kierować przy zakupie mandarynek?

Podczas wyboru mandarynek warto kierować się przede wszystkim preferencjami smakowymi. O tym, czy owoce są słodkie, czy lekko kwaśne nie decyduje jednak jedynie odmiana. Na smak mandarynek wpływa także sposób ich przetrzymywania, głównie w czasie transportu.

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na kolor oraz strukturę skórki. Miłośnicy słodkich owoców powinni wybierać mandarynki o jasnej i gładkiej skórce. Osoby, które wolą nieco kwaśniejszy smak, powinny zdecydować się na nieco ciemniejsze owoce.

Jeśli skórka mandarynek pokryta jest nieestetycznymi wybroczynami lub znajdują się na niej plamy, jest to znak, że produkt nie był przechowywany w odpowiednich warunkach. Takich owoców nie należy kupować. Najprawdopodobniej będą pozbawione smaku i aromatu.

Mandarynki możemy jeść bez dodatków, ale nadają się też do wypieków
Mandarynki możemy jeść bez dodatków, ale nadają się też do wypieków123RF/PICSEL

Zobacz również: 

Czy Adrian Łabanowski wiedział, że spotyka się z tą znaną Maria Sadowską?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas