Kakao może poważnie zaszkodzić! Na co uważać?

Właściwości zdrowotne kakao docenili już Majowie i Aztekowie. Napój przyrządzany na bazie proszku z nasion kakaowca był przez nich nazywany napojem bogów. Kakao kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim napojem z dzieciństwa. Prawdziwe posiada wiele prozdrowotnych właściwości, jednak tego samego nie można powiedzieć o jego rozpuszczalnym odpowiedniku instant. Kakao w proszku może być bardzo szkodliwe dla zdrowia!

Ważne jest, by kakao było dobrej jakości i nie zawierało domieszki cukru
Ważne jest, by kakao było dobrej jakości i nie zawierało domieszki cukru123RF/PICSEL

  • Kakao jest zmielonym proszkiem nasion owoców kakaowca, drzewka rosnącego dziko w lasach równikowych północnej części Ameryki Południowej i w Ameryce Środkowej. Znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości lecznicze - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej.
  • Ziarna kakao mają liczne właściwości odżywcze. Są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Tego samego nie można jednak powiedzieć o granulowanym odpowiedniku, który można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Dlaczego należy na niego uważać?

Kakao błyskawiczne może poważnie zaszkodzić!

Kakao instant w proszku lub granulkach jest dziś dostępne na niemal wszystkich półkach sklepowych. Jest smaczne, a dodatkowo można je szybko i łatwo przygotować. Na tym jednak kończą się jego zalety.

W składzie rozpuszczalnego kakao znajdziemy między innymi sól, cukier, sztuczne aromaty, emulgatory, węglan wapnia i węglan magnezu. Pijąc kakao instant lub podając je swoim dzieciom, powinniśmy mieć świadomość, jak wiele cukru zawiera ten produkt. W 100 g kakao instant znajduje się aż 85 g cukru!

Produkty bogate w cukier, spożywane regularnie, zwiększą ryzyko nadwagi i otyłości, ale również cukrzycy, próchnicy czy niektórych nowotworów.

Puste kalorie i pogorszenie koncentracji

Kakao w proszku może być bardzo szkodliwe dla zdrowia
Kakao w proszku może być bardzo szkodliwe dla zdrowia123RF/PICSEL

Napój kakaopodobny wypity o poranku zafunduje nam mnóstwo pustych kalorii. Nie dostarczy do organizmu żadnych wartości odżywczych i odpowiedniej dawki energii. Dodatkowo - pogorszy naszą koncentrację.

Co więc zrobić, jeśli mamy ochotę na kakao? Przede wszystkim zwracajmy uwagę na skład kupowanego przez nas produktu. Najlepiej sięgnąć po prawdziwe kakao, które ma ciemny kolor. Produkt, który powstaje na bazie ziaren z owoców kakaowca właściwego korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, zmniejszając krzepliwość krwi i obniżając ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, opóźnia proces starzenia się organizmu i podnosi odporność.

„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas