Nie wyrzucaj czerstwego chleba! Zrobisz z niego oryginalne kotlety

Jedzenia, a w szczególności chleba, nikt z nas nie lubi wyrzucać. Tymczasem to właśnie pieczywo, jak wynika z informacji przekazanych przez Federację Polskich Banków Żywności, jest najczęściej marnowanym produktem w polskich domach. Chleb i bułki wyrzuca blisko 62 proc. konsumentów. Tymczasem wcale nie musimy tego robić. Oto przepis na oryginalne i niezwykle smaczne przekąski!

Pieczywo stanowi podstawowy składnik diety człowieka
Pieczywo stanowi podstawowy składnik diety człowieka123RF/PICSEL

Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia. To także sposób na oszczędzanie. Co ciekawe, dobrze wpisuje się on również w polską tradycję. Nasze mamy i bacie, zamiast wyrzucać suche pieczywo, robiły z niego grzanki do zupy i bułkę tartą albo przysmażały kromki na patelni. Robiły też kotlety. Z tym przepisem już nigdy nie wyrzucisz sczerstwiałego pieczywa.

Pieczywo źródłem fosforu i wapnia

Pieczywo stanowi podstawowy składnik diety człowieka. Pokrywa około 40 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego, jest doskonałym źródłem fosforu, wapnia i witamin z grupy B.

Wielu z nas zdarzyło się jednak przekroić bochenek chleba z myślą o pysznej kanapce, tylko po to, by przekonać się, że jest już zbyt twardy. W ciągu tych kilku dni, które spędził w chlebaku, wilgoć zdążyła z niego wyparować i nie nadaje się już na pyszną kanapkę z masełkiem i pomidorkiem. Okazuje się, że jeszcze nic straconego.

Kotlety z czerstwego chleba: przepis

Kotlety z chleba to danie dla tych, którzy wyznają zasadę niemarnowania jedzenia. Są nie tylko niedrogie, ale również niezwykle smaczne. Szczególnie jeśli podamy je z aromatycznym sosem - czosnkowym lub pomidorowym z ziołami.

Składniki:

  • ½ czerstwego chleba,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przygotowanie: 

Ziarna podprażyć na suchej patelni, uważając, aby za mocno ich nie zarumienić. Chleb pokroić i namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozgnieść w dłoniach, aby otrzymać jednolitą masę.

Dodać jajka, podprażone ziarna, sól i pieprz do smaku. Wyrobić całość na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej.

Z masy formować okrągłe kotlety, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

***

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Pan con chicharrón Polsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas