Niezwykły olej z pestek dyni

Ten tłoczony na zimno olej o ciemnozielonej barwie jest wyjątkowym przysmakiem. Jego subtelny orzechowy posmak i aromat dodają szlachetności nie tylko zupom i sałatkom, ale także sosom, serom oraz... słodkościom.

Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno! Nie nadaje się on ani do smażenia, ani do gotowania czy pieczenia. Podgrzany bowiem traci swoje cenne właściwości.

Reklama

Dlatego najlepiej polać nim już ugotowane warzywa, dodać do sosu sałatkowego, skropić chleb albo lody waniliowe czy sernik.

Aby w pełni cieszyć się smakiem, pięknym aromatem oraz nie utracić zawartych w tym tłuszczu witamin, pierwiastków oraz kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, olej z pestek dyni powinien być przechowywany w ciemnych, szczelnie zamkniętych butelkach w temperaturze nie wyższej niż 5°C.

W takich warunkach można trzymać go do 9 miesięcy. Po otwarciu butelki olej powinien być zużyty w ciągu 3 miesięcy. Olej przechowywany w lodówce może lekko tężeć i robić się mętny, ale to ustępuje niedługo po jego wyjęciu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje