Piekarnik wszystkomogący

Automatyczne programy pomogą nam stać się mistrzami kuchni. Specjalne powłoki i funkcje zwolnią nas od obowiązku szorowania piekarnika. Co więcej? W modzie są zdrowie i szybkość. Stąd też popularność modeli oferujących opcję gotowania na parze i pieczenia z udziałem mikrofal

Automatyczny szef kuchni

Reklama

Nowoczesny piekarnik oferuje wiele różnych sposobów grzania - dolne, górne, z grillem (z dodatkową silną grzałką), z termoobiegiem (wymuszony ruch powietrza powoduje bardziej równomierne i szybsze rozchodzenie się ciepła po wnętrzu piekarnika). Dzięki temu można optymalnie dostosować sposób grzania do konkretnej potrawy; jak - podpowie nam instrukcja. Ogromnym ułatwieniem, zwłaszcza dla początkujących kucharzy, są programy automatyczne. Wystarczy podać rodzaj potrawy (kurczak, ryba, warzywa) i wagę, a urządzenia samo zaproponuje odpowiedni czas, sposób grzania i temperaturę. Niektóre modele pozwalają także zapisywać w pamięci własne przepisy lub modyfikować już istniejące.

Producenci dbają także o to, żeby oszczędzić nam sprzątania. Czasy szorowania wnętrza piekarnika już się skończyły - ścianki wykończone są łatwymi do mycia powierzchniami, niekiedy także emalią katalityczną, która ułatwia rozkładanie się zanieczyszczeń. Najmniej angażującym sposobem na czystość jest piroliza, która pozwala także wyczyścić najtrudniej dostępne miejsca. W wysokiej temperaturze (500?C) w ciągu 2-3 godzin resztki spalają się na popiół, który wystarczy potem wymieść ściereczką. Trzeba jednak sprawdzić, czy piekarnik ma filtr zmniejszający wydobywanie się w trakcie spalania zapachów; w przeciwnym wypadku cały proces może być uciążliwy.

Rozmiar się liczy

Standardowe wymiary drzwiczek piekarnika to 60x60 cm (głębokość to także ok. 60 cm). W ciągu ostatnich kilku lat bardzo popularne stały się piekarniki kompaktowe - mają obniżoną wysokość, zazwyczaj ok. 40-45 cm. Związana jest z tym oczywiście mniejsza objętość - standardowa to ok. 50 l, modele kompaktowe mają pojemność od 30 do ok. 40 l. Jednak zazwyczaj taka pojemność wystarcza do codziennego gotowania, a mniejsze wymiary oznaczają większe możliwości komponowania urządzeń. Oszczędzamy przestrzeń na szafki, a obok kompaktowego piekarnika można umieścić kompaktowy ekspres do zabudowy i np. kuchenkę mikrofalową.

Na przeciwnym krańcu skali są piekarniki maxi, o pojemności przekraczającej 60 l - dla tych, którzy lubią dużo piec i przygotowują np. bardzo duże pieczenie (indyk, udźce). Zazwyczaj taki piekarnik ma większą szerokość - 90 cm (co może okazać się problemem, bo to więcej niż standardowa szerokość kuchennych szafek). Dla prawdziwych maksymalistów przeznaczone są piekarniki w wolno stojących kuchniach. W tym przypadku możemy mieć wówczas do dyspozycji nawet dwa piekarniki w jednym urządzeniu - jeden gazowy, drugi elektryczny.

W parze zdrowo

Gotowanie na parze jest polecane jako sposób na przygotowywanie posiłków bez użycia tłuszczu i z zachowaniem wartościowych składników - witamin, soli mineralnych. Potrawy przygotowane na parze zachowują także żywe kolory, są jędrne i mają inny smak niż te gotowane w sosach, duszone i pieczone. Do gotowania na parze można wykorzystywać osobne urządzenia, zaprojektowane specjalnie w tym celu (jedyną dodatkową funkcją jest wówczas rozmrażanie); można jednak kupić również piekarnik, który pozwoli nam przemiennie stosować dwa różne sposoby grzania - z parą wodną i bez niej - udostępniając rozbudowane funkcje konwencjonalnych piekarników. Zdarza się, że do dyspozycji mamy też program kombinowany - bardziej zbliżony do tradycyjnego pieczenia, ale przy zwiększonej wilgotności.

Piekarniki przystosowane do gotowania na parze mogą mieć nieco mniejszą pojemność (przestrzeń zajmuje pojemnik na wodę, zwykle to ok. 1-1,5 l). Ważne, aby urządzenie było wyposażone w funkcję automatycznego czyszczenia i odkamieniania i sygnalizowało brak wody. Często opcja gotowania na parze dostępna jest w przypadku urządzeń kompaktowych.

Na wyścigi

Moda na gotowanie połączona z wszechogarniającym pośpiechem zaowocowała powstaniem piekarników z opcją grzania mikrofalowego. To znacznie więcej niż zwykła kuchenka mikrofalowa, choć i te w dzisiejszych czasach oferują coraz więcej programów i często wyposażone są w grill umożliwiający opiekanie potraw.

Piekarniki z funkcją grzania mikrofalowego umożliwiają skorzystanie z pełnych możliwości nowoczesnych piekarników - dostępne są więc różne sposoby grzania (grill, termoobieg), a także programy automatyczne i książki kucharskie. Różnica polega na tym, że możemy skorzystać z możliwości przyspieszenia pieczenia - po włączenia promieniowania mikrofalowego (i przy jednocześnie działającym grzaniu konwencjonalnym) możemy skrócić czas przygotowania potrawy o 50 proc. Taki piekarnik możemy też wykorzystać jak zwykłą kuchnię mikrofalową, a więc posłużyć się nią wyłącznie do podgrzania gotowych już potraw.

tekst Magda Czabała, zdjęcia serwisy prasowe firm

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje