Pierwszy krok do zdrowego menu: sprawdzamy, jak działa blender z systemem próżniowym

Warunki, które powinien spełniać nowy blender? Duża moc, specjalny tryb turbo oraz liczba poziomów obrotów, która pozwoli dopasować prędkość blendera do przygotowywanego dania to cechy, które współcześnie znajdziemy w większości urządzeń tego typu. Na rynku znajdziemy jednak sprzęty wyposażone w dodatkowe funkcje, wspierające nas w dążeniu do zdrowszego i bardziej wygodnego stylu życia. Taki właśnie jest system próżniowy, który można stosować w blenderach marki Bosch z linii MaxoMixx.

Blender ręczny MS8CM61V1  z systemem próżniowym sprawdzi się w każdym domu. Fot. Martyna Taras Filmsee
Blender ręczny MS8CM61V1 z systemem próżniowym sprawdzi się w każdym domu. Fot. Martyna Taras Filmsee.

Blender to jeden z tych sprzętów, które zrewolucjonizowały współczesne gotowanie. Przyda się nie tylko rodzicom małych dzieci (do samodzielnego przygotowania zup i musów). Spisze się także w kuchni dla dorosłych, szczególnie tych, którzy stawiają na zdrowe potrawy. Zupy krem, przeciery, koktajle, pasty do kanapek czy hummusy przygotujesz w pięć minut.

Jako entuzjastka zdrowego trybu życia i trendu zero waste z wielką ciekawością podeszłam do przesłanego do redakcji blendera ręcznego MaxoMixx MS8CM61V1 z systemem próżniowym. Testowany przeze mnie egzemplarz w wyglądzie niczym nie odbiega od innych tego typu sprzętów - jest wysoki i smukły. Obudowa ze stali szlachetnej już na początek potęguje wrażenie solidności. Ergonomiczny kształt sprawia, że urządzenie pewnie leży w dłoni i nie sprawia wrażenia, jakby miał się wyśliznąć podczas pracy. Wysoka moc, 1000 W, zapewnia szybką i dość wydajną pracę.

Blender ręczny MaxoMixx, mimo że pozornie przypomina z wyglądu zwykły blender, posiada pewną ogromną przewagę nad podobnymi sprzętami. Tutaj dochodzimy do kluczowej funkcji urządzenia marki Bosch. Wystarczy jeden klik, aby sprzęt z blendera zamienił się w urządzenie odsysające powietrze. Oprócz odpowiedniej końcówki, w moim zestawie znalazł się także trwały pojemnik próżniowy (wykonany z wolnego od BPA tritanu) oraz specjalne woreczki wielokrotnego użytku (także wolne od BPA, dodatkowo można je myć w zmywarce).

Nowy blender ręczny marki Bosch ma kilkanaście poziomów szybkości obrotów ostrza - każdy do osobnego typu jedzenia. Fot. Martyna Taras Filmsee
Nowy blender ręczny marki Bosch ma kilkanaście poziomów szybkości obrotów ostrza - każdy do osobnego typu jedzenia. Fot. Martyna Taras Filmsee.

Przechowywanie próżniowe wiąże się z usunięciem powietrza z pojemnika lub woreczka. W moim przypadku oznacza to koniec ery sfermentowanej zupy czy spleśniałych past. Brak tlenu ogranicza rozwój bakterii i grzybów, posiłki będą więc dłużej przydatne do spożycia. Urządzenie nie jest skomplikowane w użyciu - wystarczy nacisnąć jeden przycisk, aby wytworzyć próżnię i cieszyć się pełnowartościowymi posiłkami dłużej niż zazwyczaj. Dotychczasowi użytkownicy blenderów marki Bosch w wersjach ErgoMixx i MaxoMixx również nie będą zawiedzeni. Mogą bowiem dokupić sam system do próżniowego pakowania - odpowiednią końcówkę oraz, według potrzeb, woreczki lub pudełka próżniowe.

Wystarczy parę chwil, by - dzięki blenderowi - próżniowo zamknąć jedzenie w woreczkach. Fot.Martyna Taras Filmsee
Wystarczy parę chwil, by - dzięki blenderowi - próżniowo zamknąć jedzenie w woreczkach. Fot.Martyna Taras Filmsee.

Próżniowe przechowywanie pozwala także wpisać się w trend zero waste. Dzięki systemowi do domowego użytku, żywność może być świeższa dwukrotnie dłużej. A to znacząco ograniczyło problem marnowania jedzenia w ciągu tygodnia oraz znacząco zmniejszyło moje wydatki na produkty spożywcze. Odpowiednie przechowywanie pozwoliło bowiem zrobić duże zakupy na kilka dni. Używanie systemu do pakowania próżniowego to gwarancja dłuższego dostępu do świeżych produktów, które z upływem czasu zachowują wszelkie wartości odżywcze. Koniec ze zwiędniętą sałatą czy szpinakiem oraz miękkimi i gąbczastymi marchewkami!

System próżniowy w urządzeniu Bosch MaxoMixx można wykorzystać nie tylko do zwiększenia trwałości, ale także do urozmaicenia przygotowywanych potraw. Warto wspomnieć nie tylko szybsze i efektywniejsze przeniknięcie marynaty oraz przypraw, ale także gotowanie mięs, ryb oraz warzyw metodą sous vide. Znacznie lepsza jest także jakość produktów przechowywanych w ten sposób w niskich temperaturach. Po odessaniu powietrza i zamrożeniu wilgoć zostanie wewnątrz produktów, a nie skrystalizuje się na ich powierzchni.

Próżniowe przechowywanie żywności na długo utrzyma je świeże i pełne wartości odżywczych. Fot. Martyna Taras Filmsee
Próżniowe przechowywanie żywności na długo utrzyma je świeże i pełne wartości odżywczych. Fot. Martyna Taras Filmsee.

Wyposażony w funkcję odsysania powietrza MaxoMixx doskonale spisuje się jednak również po prostu jako... blender. Duża liczba poziomów obrotów pozwala na dopasowanie prędkości w zależności od bieżących potrzeb - mniejsze sprawdzą się przy delikatnych produktach (zupy, pasty z miękkich warzyw, pesto i koktajle owocowe), a wyższe wartości będą potrzebne przy twardszych. Tryb Turbo, uruchamiany przy pomocy jednego przycisku, oznacza natychmiastowe przełączenie się na najszybsze obroty ostrza. Takie rozwiązanie sprawdziło się przy najtwardszych produktach jak orzechy i migdały, dodawane do m.in. pesto, czy innego rodzaju nasionach, np. pestkach dyni. Dzięki tym funkcjom możemy przygotować zapas posiłków na cały tydzień. To spora oszczędność czasu oraz szansa na przygotowanie zdrowych posiłków nawet dla tak zapracowanej osoby jak ja.

Blender MaxoMixx wraz z systemem odsysającym powietrze przyniósł w mojej kuchni znaczącą zmianę. Dzięki wysokiej mocy możemy przy jego pomocy rozdrobnić nawet najtwardsze produkty oraz przygotować zdrowe posiłki i przekąski w kilka minut. Z kolei możliwość przechowywania próżniowego to nie tylko szansa na dłuższe zachowanie świeżości przygotowanych potraw, ale także ograniczenie problemu marnowania żywności oraz nowe sposoby na gotowanie.

Prezentacja partnera

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas