Sposób na posklejane owoce

Suszone owoce są świetnym dodatkiem do deserów, ciast i mięs. Prosty zabieg sprawi, że łatwo je rozdzielisz, a przy tym będą wyglądały bardziej apetycznie.

Chcesz szybko rozdzielić pojedyncze owoce? Spróbuj tego triku!
Chcesz szybko rozdzielić pojedyncze owoce? Spróbuj tego triku!123RF/PICSEL

Suszone lub kandyzowane śliwki, figi, wiśnie czy rodzynki to doskonały dodatek i element dekoracyjny wielu wypieków oraz deserów.

Czasami zdarza się jednak, że podczas przechowywania owoce się posklejają i przestają pięknie wyglądać.

Umieść je wówczas na 1,5-2 minuty w kuchence mikrofalowej ustawionej na rozmrażanie. Po wyjęciu owoców odczekaj kilka minut – rozdzielisz je bez trudu. Jeśli susz ma trafić do środka ciasta, wystarczy odpowiednio wcześnie namoczyć owoce.

Zobacz więcej!

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas