Sprawdzone sposoby na ser żółty

Zobacz, jak możesz wykorzystać go w kuchni!

Do zapiekanek najlepiej użyj sera, który zawiera powyżej 40 proc. tłuszczu. Podczas pieczenia taki ser dobrze się rozpuści i zrumieni, tworząc chrupiącą skórkę.

Reklama

Do posypania makaronu z różnymi sosami, np. pomidorowym, najlepszy jest ser twardy, który łatwo zetrzeć.

Idealną przyprawą do potraw z żółtymi serami jest gałka muszkatołowa, czosnek oraz odrobina oregano. Dodawaj je do zapiekanek, zup lub sosów na bazie sera.

Zupa lub sos z sera nabiorą bardziej wykwintnego smaku, jeśli do ich przygo-towania użyjesz kilku gatunków sera, w tym także pleśniowych.

Z twardego żółtego sera możesz przygotować wyborne kotlety. Wystarczy, gdy dosyć gruby plaster sera (ok. 1 cm) obtoczysz w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej z dodatkiem mielonych orzechów i usmażysz na oleju.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje