Uważajmy na „groźne” owoce!

Ich krojenie może się skończyć zakładaniem szwów na SOR-ze, a nawet utratą czucia w naciętym palcu. Szczególnie „groźne” są: awokado, mango i arbuz. Brzmi jak żart, ale uraz ten przydarza się tak często, że został nazwany przez chirurgów „ręką awokado”.

Podczas krojenia arbuza nóż trzeba mocno wbić, by przebić się przez skórę
Podczas krojenia arbuza nóż trzeba mocno wbić, by przebić się przez skórę123RF/PICSEL

Między innymi lubiana aktorka Meryl Streep ostrzegła fanów, aby byli ostrożni w trakcie krojenia w dłoni awokado, bo przydarzył się jej taki wypadek. Może on nas spotkać także w trakcie krojenia innych owoców. Nie kroimy ich trzymając w rękach, ale kładąc na desce!

Arbuz - jest zdradliwy, bo ma twardą skórkę, a bardzo miękki miąższ. Nóż trzeba więc mocno w niego wbić, by przebić się przez skórę, ale potem szybko "prześlizguje się" przez wnętrze owoca.

Awokado - przekroić na pół można je w dłoni, bo nóż zatrzyma się na pestce. Ale gdy już mamy połówkę awokado (bez pestki), kroimy owoc wyłącznie na desce.

Mango - zasada taka, jak przy awokado.

Zmysłowe smaki: Tort z arbuza INTERIA.PL
100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas