Zwiększają ryzyko cukrzycy, nadwagi, a nawet nowotworów. Tego lepiej nie dodawać do kawy

Kawa jest napojem o wielu właściwościach prozdrowotnych. Znajdujące się w niej polifenole wspomagają układ krążenia i działają antynowotworowo. Dodatkowo picie kawy wpływa pozytywnie na pracę naszego mózgu. Aby jednak nie pozbawić napoju prozdrowotnych właściwości musimy zrezygnować z niektórych dodatków. O których dokładnie mowa?

Miłośnicy kawy doceniają ją za niepowtarzalny smak i aromat
Miłośnicy kawy doceniają ją za niepowtarzalny smak i aromat123RF/PICSEL

Miłośnicy kawy doceniają ją za niepowtarzalny smak i aromat. Często sięgamy po nią również ze względu na pobudzające działanie zawartej w niej kofeiny. Coraz częściej mówi się o korzystnym wpływie małej czarnej na organizm człowieka. Aby tak się jednak stało, należy zwrócić uwagę na dodatki.

Czy kawa jest zdrowa?

Wciąż popularnym poglądem jest ten, zgodnie z którym kawa wypłukuje magnez, odwadnia i podnosi ciśnienie. Tymczasem mała czarna to źródło przeciwutleniaczy i szeregu innych związków, korzystnie wpływających na organizm człowieka. Udowodniono, że picie kawy w umiarkowanych ilościach (3-5 filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, rozwoju chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II czy niektórych nowotworów.

Kawa wspomaga również spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, dodaje energii oraz redukuje stres czy zmniejsza ból mięśni.

Co więcej, w badaniach wykazano, że picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, demencji, choroby Parkinsona oraz niektórych chorób wątroby. Nie ulega więc wątpliwości, że prozdrowotne działanie kawy jest bardzo szerokie. Niestety, nawet najlepsze właściwości kawy może zneutralizować jeden nieodpowiedni dodatek.

Zakazane dodatki do kawy. Tych produktów lepiej unikać

Składnikiem, który znacząco zwiększy kaloryczność kawy, czyniąc z niego kaloryczną bombę jest niezaprzeczalnie cukier oraz słodkie dodatki na bazie cukru. Regularne picie napojów, które zawierają cukier, zwiększy ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Unikajmy także syropów do kawy, które mają poprawić jej smak. To kolejny produkt, który zawiera ogromne ilości cukru, a także chemicznych dodatków - konserwantów czy sztucznych barwników.

Kawa i alkohol to najgorsze połączenie

Eksperci przestrzegają - kawa i alkohol to najgorsze połączenie. Alkohol, spożywany w nadmiarze, może doprowadzić do wyniszczenia wątroby, trzustki i innych organów. Zwiększa również ryzyko rozwoju raka.

Warto wystrzegać się również śmietanki w proszku, w składzie której znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, oleje roślinne oraz mające poprawić smak sztuczne dodatki.

***

„Zdrowie na widelcu”: Hit polskiej kuchni - pierogi ruskie. Jak wybrać składnikiPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas