Reklama

Dieta antyrakowa

Każdy z nas słyszał zapewne, że to, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Naukowcy dodają także, że styl życia, w tym dieta, mają wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

W diecie ludzi Zachodu dominują potrawy przetworzone, naszpikowane konserwantami, ulepszaczami i różnego rodzaju wypełniaczami. Zdaniem neurologa dr. Davida Servan-Schreibera taki sposób odżywiania sprzyja powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Potwierdzają to badania naukowe.

Dieta antyrakowa składa się w głównej mierze z warzyw, do których dodaje się oliwę z oliwek i przyprawy. Mięso i owoce stanowią dodatek do posiłku. Co warto włączyć do menu, a co z niego wyeliminować?

Zielona herbata - jest silnym antyoksydantem ( ułatwia eliminowanie toksyn z organizmu), bogata w polifenole - związki ograniczające tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, niezbędnych do wzrostu nowotworów i tworzenia przerzutów. Zielona herbata, w przeciwieństwie do czarnej, nie jest poddawana procesowi fermentacji, a tym samym pozbawiana polifenoli.

Reklama

Badania na myszach wykazały, że ten rodzaj herbaty blokuje działanie chemicznych substancji powodujących powstawanie i rozwój raka piersi, płuc, przełyku, żołądka i okrężnicy.

Zawarte w zielonej herbacie katechiny działają przeciwwirusowo, spowalniają starzenie a także mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie.

Soja - zawiera fitoestrogeny, związki podobne do żeńskich hormonów - estrogenów. Wykazano, że działanie soi hamuje rozwój raka piersi, niestety tylko u tych kobiet, które spożywały ją od dzieciństwa. Zawarte w soi izoflawony przeciwdziałają także wielu innym odmianom raka.

Ziarna soi mają właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru w organizmie, chroniąc go przed zawałem i cukrzycą.

Kurkuma i curry - Kurkuma - żółty proszek będący podstawowym składnikiem curry, jest najsilniejszym znanym środkiem przeciwzapalnym, stąd indyjską przyprawą coraz bardziej interesują się firmy farmaceutyczne. Najmocniejsze działanie wykazuje kurkuma zmieszana z czarnym pieprzem, papryką, rozmieszana w oliwie - w ten sposób przygotowana przyprawa jest najlepiej wchłaniana przez organizm.

Badania laboratoryjne wykazały, że kurkuma wzmacnia działanie chemioterapii i ogranicza wzrost guza a także ogranicza wzrost wielu rodzajów raka, m.in. okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników i białaczki.

Substancje zawarte w kurkumie - kurkumina i jej pochodne mogą także stanowić naturalną alternatywę dla antybiotyków.

Grzyby - (shiitake, maitake, boczniaki) - Japońskie badania dowiodły, że u pacjentów, którym podawano ekstrakt z grzybów, wzrosła liczba i aktywność komórek obronnych, spowalniał się także rozwój guza.

Imbir - Jest silnym antyoksydantem, wykazuje działanie przeciwzapalne. Wykazano także, że ogranicza powstawanie nowych naczyń krwionośnych. A napar z imbiru pomaga w pozbyciu się nudności podczas ciąży a także po chemio- i radioterapii.

Warzywa krzyżowe (brukselka, brokuły, kalafior, kapusta) - Zajmują jedno z czołowych miejsc na liście produktów antynowotworowych. Zawierają silne związki antyrakowe. Proces gotowania niszczy zawarte w nich cenne składniki, dlatego zaleca się duszenie lub krótkie smażenie tych warzyw pod przykryciem. Te, które się da, np. kapustę pekińską, należy jeść na surowo.

Warzywa krzyżowe zawierają fitoestrogeny i flawonoidy hamujące metabolizm nowotworów a także silne substancje kancerogenne hamujące rozwój guzów.

Czosnek, cebula, por - Zawarte w tej grupie roślin związki siarki osłabiają działanie związków kancerogennych powstałych, m.in. podczas grillowania, palenia tytoniu.

Wykazano ich pozytywne działanie w leczeniu raka okrężnicy, piersi, płuc, a także białaczki.

Właściwości antynowotworowe mają wyłącznie świeże warzywa.

Kwasy tłuszczowe omega -3 - Związki zawarte w mięsie tłustych ryb. Badania wykazały, że zagrożenie rakiem jest znacznie mniejsze u osób, które jedzą ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Tłuszcze omega -3 ograniczają bowiem rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie. Najlepszym źródłem omega -3 są małe ryby: sardele, makrele, sardynki, łosoś. Mrożone ryby stopniowo tracą cenne kwasy.

Oprócz morskich ryb, kwasy omega - 3, zawiera także siemię lniane.

Probiotyki - Odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym. Jednymi z najpopularniejszych bakterii są: lactobacillus acidophilus i lactobacillus bifidus.

Bakterie probiotyczne powstrzymują wzrost komórek rakowych okrężnicy.

Czerwone wino - Zawiera wiele polifenoli pochodzących ze skórek i nasion ( dlatego białe wino zawiera ich niewiele). Zaleca się picie jednego kieliszka czerwonego wina dziennie, większe ilości powodują bowiem powstawanie raka.

Może być pomocne w leczeniu raka trzustki.

Gorzka czekolada - zawierająca ponad 70 proc. kakao jest źródłem antyoksydantów i polifenoli - tabliczka czekolady ma ich dwa razy więcej niż kieliszek wina. Mieszanie czekolady z produktami mlecznymi niweczy dobroczynne działanie kakao, dlatego właściwości antynowotworowe ma wyłącznie gorzka czekolada.

jej spożycie jednak należy ograniczyć do 1-2 kostek dziennie, nadmiar zawartego w niej cukru, zwiększa ryzyko nowotworów.

By zachować zdrowie, należy wybierać żywność ekologiczną, jak najmniej przetworzoną, dbać o zrównoważoną dietę - ograniczyć spożywanie cukru, mąki pszennej i kwasów omega -6. Zwiększyć spożycie produktów o działaniu antynowotworowym.

Dobremu zdrowiu nie sprzyja także tradycyjna kuchnia europejska. Ochronnie na organizm działają: kuchnia śródziemnomorska i azjatycka.

Na podstawie książki dr. Davida Servan-Schreibera "Antyrak. Nowy styl życia" .

Anna Piątkowska

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama