Reklama

Jesienny piknik w wiejskim stylu

Pyszny posiłek na świeżym powietrzu to świetny pomysł na ostatnie ciepłe dni. Przygotuj proste dania wiejskiej kuchni, podaj je w altanie lub na wystawionym do ogrodu stole i ciesz się pogodnym jesiennym popołudniem w gronie przyjaciół.

Zupa dyniowa

Składniki:
- 800 g dyni (netto 450 g),
- pęczek zielonej cebulki,
- 1 kg ziemniaków,
- 3 łyżki oleju z dyni,
- 200 g czerwonej soczewicy,
- sól, pieprz,
- łyżka curry,
- 2 l bulionu warzywnego,
- 1 pierś z kurczaka,
- 75 ml śmietany 30 proc.,
- 2-3 łyżki octu,
- 100 ml sosu słodko-kwaśnego
Przygotowanie:
Dynię pokroić w cząstki, obrać, odrzucić pestki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, zieloną cebulkę pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać. Przygotowane składniki i soczewicę, wrzucić na olej, poddusić. Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać bulion, zagotować. Dodać pierś z kurczaka, gotować 25 minut. Wyjąć mięso, pokroić na mniejsze kawałki i ponownie dodać do zupy. Zaprawić śmietaną. Doprawić solą, octem i sosem słodko kwaśnym.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal
8 porcji

Chlebek dyniowy z salsą dyniowo-jabłkową

Składniki:
- pół kostki świeżych drożdży,
- jedno opakowanie (1000 g) mieszanki do pieczenia chleba pełnoziarnistego żytniego,
- 100 g pestek dyni,
- 400 g dyni (290 g netto),
- 3 jabłka,
- 4 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 łyżki octu winnego,
- 4-5 łyżek cukru,
- sól,
- suszone chili,
- 100 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Na chleb: 700 ml letniej wody wlać do miski, dodać drożdże oraz mieszankę piekarską i wyrabiać na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego. Ewentualnie dodać trochę wody. Ciasto przykryć i odstawić na 45 minut. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek, dodając przy tym pestki dyni. Bochenek ułożyć na posypanej mąką blasze i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Ewentualnie poprawić kształt bochenka i wstawić do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec jeszcze 60 minut.. Na sos: Obrać dynię, jabłka, pomidory, odrzucić pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebule posiekać, tymianek również. Dynię dusić w 300 ml wody przez 15 minut. Doprawić octem winnym, 1-2 łyżkami cukru, solą suszonym chili. Zmieszać z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Czas przygotowania: 85 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal
8 Porcji

Smażone gruszki i jabłka

Składniki:
- 4 małe kwaśne jabłka,
- 4 małe ale dojrzałe gruszki,
- 4 jajka,
- 150 ml białego wina,
- 200-250 g mąki,
- 8 listków szałwii,
- 3/4 l oleju,
- 400 g sera pleśniowego
Przygotowanie:
Jajka, wino i mąkę wyrobić na gładkie ciasto. Dodać szałwię. Owoce obtoczyć w cieście. Smażyć w głębokim tłuszczu (np. we frytownicy). Podawać z kawałkiem sera pleśniowego.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

Koktajl cydrowo-winogronowy

Składniki: - 500 g różowych winogron,
- 500 g małych bezpestkowych winogron,
- 200 ml Grappy,
- 2 butelki (0,7) cydru (jabłecznika),
- białko z jajka,
- odrobina soku z cytryny,
- 150 g cukru
Przygotowanie:
Część winogron zostawić na szypułkach do dekoracji. Pozostałe winogrona umyć, poprzekrawać, wypestkować. Zalać Grappą i odstawić na 1 godzinę. Uzupełnić cydrem. Białko roztrzepać z sokiem z cytryny. Winogrona zanurzać w białku a następnie obtaczać w cukrze. Zawieszać dekoracji na szklaneczkach wypełnionych koktajlem.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama