Kawa - na dzień dobry

Kawa jest głównym źródłem kofeiny: działa pobudzająco, dotlenia mózg i poprawia koncentrację. Dlatego wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Można ją pić na wiele sposobów. Jaki ty lubisz najbardziej?

Tradycyjna kawa po turecku

Kawa po turecku jest najpopularniejszym i najbardziej tradycyjnym sposobem przyrządzania tego napoju. Jednak - wbrew powszechnej opinii - zalana wrzątkiem kawa mielona wcale nie jest kawą po turecku. Do jej przygotowania potrzebny jest specjalny mosiężny lub miedziany tygielek, zwany ibrikiem. Wlewamy do niego wodę, następnie dodajemy drobno zmieloną kawę i cukier.

Reklama

Jednak żeby zaparzyć dobrą kawę po turecku trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach: do przygotowania dwóch filiżanek napoju potrzebujemy dwie łyżki kawy i jedną cukru. Tak dobrane składniki należy podgrzać i po zagotowaniu szybko zdjąć z ognia. Odstawia się wywar na dwie minuty, a następnie powtarza tę czynność jeszcze dwukrotnie.

Po przelaniu trunku do filiżanek można dodać do nich po kilka kropli zimnej wody, dzięki czemu fusy pozostają na dnie naczynia. Dla urozmaicenia smaku do kawy po turecku można dodać odrobinę kardamonu, cynamonu lub chili. Dobrze zaparzona kawa po turecku uwodzi głębokim smakiem i niepowtarzalnym aromatem.

Włoskie espresso

Coraz większą popularność zdobywa sobie kawa espresso. Ten mocny trunek postawi na nogi każdego, nawet po nieprzespanej nocy. Espresso wyróżnia się naprawdę intensywnym i mocnym smakiem, który zawdzięcza specjalnemu procesowi parzenia i odpowiednio wybranej, drobno, najlepiej dwukrotnie zmielonej, kawie. Poza tym do jej przygotowania potrzebny jest ekspres ciśnieniowy, który znajduje swoje miejsce nie tylko w kawiarniach i restauracjach, ale coraz częściej także w naszych kuchniach.

Parzenie espresso w ekspresie to bardzo krótki proces, trwający 25 - 30 sekund. Znakiem wzorcowo zaparzonej kawy jest gęsta, brązowa pianka unosząca się na powierzchni napoju. Tak przygotowaną kawę podajemy w bardzo małych, najlepiej podgrzanych filiżankach.

Delikatna kawa latte

Kawa latte swoim delikatnym smakiem i przepięknym wyglądem zawojowała serca głównie kobiet. Wspaniale smakuje i powoli pobudza do rozpoczęcia kolejnego dnia. Do jej przygotowania potrzebne jest mleko, ekstrakt z drobno zmielonej kawy (przygotowany w ekspresie lub kafetierce) i cukier.

Mleko podgrzane do temperatury ok. 80 st. C należy spienić za pomocą specjalnego ubijaka lub miksera i wlać je do wysokiej, przezroczystej szklanki (powinno zajmować ok. 2/3 objętości naczynia). Następnie bardzo powoli wlewamy do szklanki kawę - tak, aby powstały dwie warstwy napoju.

Żeby jeszcze bardziej poprawić walory smakowe i estetyczne kawy latte, na wierzch przygotowanego trunku można dodać bitą śmietanę lub piankę z ubitego mleka posypaną np. czekoladą czy cynamonem. Wtedy właśnie powstaje prawdziwa, trzypoziomowa kawa latte, której picie jest rajem nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka.

Fantazyjne cappuccino

Często mówi się, że cappuccino to nic innego, tylko espresso z ubitym mlekiem. Ale przyrządzenie tego rodzaju kawy wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Przy jej przygotowaniu najlepiej zachować równe proporcje składników: 1/3 kawy, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej pianki.

Świeże, pełnotłuste mleko podgrzewamy do czasu, aż nabierze śmietankowej gęstości. Przelewamy je do dużej filiżanki i dodajemy espresso. Na końcu dodajemy porządnie ubitą mleczną piankę, którą posypujemy wiórkami czekoladowymi lub cynamonem (zgodnie z włoskimi normami wymaga się, aby pianka miała 1-2 cm grubości) . Tak przygotowana kawa powinna mieć piękny, orzechowy kolor i kremową, dosyć gęstą konsystencję.

Włosi i Francuzi, uwielbiający wprost cappuccino, delektują się tą kawą najczęściej przy śniadaniu i uważają, że najsmakowitszym jej dopełnieniem jest świeży, chrupiący croissant.

Klimat wiedeńskiej kawiarni

Kawa po wiedeńsku to kawa mocno zaparzona, z dodatkiem bitej śmietany okraszonej posypką (czekoladową, kakaową lub też zmieloną kawą): tak myśli się o tym napoju np. w Polsce. W Wiedniu jednak termin ten nabiera zupełnie innego znaczenia. Dla mieszkańców tego pięknego miasta najważniejszy jest kawiarniany klimat, w jakim można delektować się tym przepysznym trunkiem: Wiedeńczycy mogą godzinami przesiadywać w kawiarni nad filiżanką kawy po wiedeńsku i np. bez pośpiechu czytać codzienną gazetę.

Kawę po wiedeńsku podaje się ze szklanką świeżej wody i często z jakimś słodkim dodatkiem. Jej smak i aromat jest wyjątkowy, poza tym ten sposób podania kawy bez wątpienia robi wrażenie wizualne.

Katarzyna Kubicka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje