Light też tuczy

Produkty o obniżonej kaloryczności mają pozwolić nam na objadanie się ulubionymi przysmakami bez groźby tycia. Czy rzeczywiście ligt nie tuczy i czy jest zdrowe? Sprawdźmy.

Produkty light mają mniejszą zawartość węglowodanów, tłuszczów i cukrów. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego producenci mogą nazwać produkt lekkim wówczas, gdy jego kaloryczność jest obniżona o co najmniej 40 proc. w porównaniu z normalnym produktem.
Light nie odchudza
Artykuły spożywcze light wymyślili oczywiście Amerykanie, jako sposób na zapobieganie otyłości. Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika jednak, że produkty o obniżonej kaloryczności... sprzyjają tyciu.

Reklama

Lekkie jedzenie nie zaspokaja głodu tak szybko, jak normalne, częściej więc sięgamy po kolejny lekki produkt i w efekcie zjadamy więcej. Także niskokaloryczność jest niejednokrotnie tylko złudzeniem - w czekoladzie light tradycyjny cukier został zastąpiony słodzikiem, jednak kaloryczność produktu pozostała zbliżona do tradycyjnego wyrobu. Łudząc się, że produkt light jest nietuczący , zjadamy go więcej, wpadając ty samym w pułapkę.

Lekkie jest zdrowe?

Kuszeni reklamami, zbyt często zastępujemy zdrowe produkty ich lekkimi odpowiednikami, co nie zawsze jest korzystne dla zdrowia. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest wszak nawet tłuszcz, oczywiście w odpowiednich ilościach. A odtłuszczone jogurty i kefiry mające 0 proc. tłuszczu nie mają żadnych wartości odżywczych. Także odtłuszczone mleko jest niepełnowartościowym pożywieniem, zwłaszcza dla dzieci - wiele witamin, w tym bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu witamina D, jest rozpuszczanych w tłuszczach. chude produkty są więc ich pozbawione.

Wielu specjalistów ma także wątpliwości dotyczące zdrowotnych aspektów pożywienie typu light. Aby lekka czekolada nadal nią pozostawała, trzeba uzupełnić składniki, które w procesie odtłuszczania zostały usunięte. A uzupełnia się oczywiście sztucznymi dodatkami, które nie zawsze są korzystne dla zdrowia.

Cukier i spółka

Wykorzystywany do słodzenia dietetycznych produktów aspartam od lat budzi kontrowersje. We Włoszech słodzik trafił nawet na listę produktów rakotwórczych. Badania na szczurach zaś wykazały, że zwierzęta, które karmiono pożywieniem z dodatkiem słodzików tyły szybciej niż te karmione produktami o normalnej kaloryczności.

Zanim więc sięgniemy po lekkie ciasteczka czy napoje warto przeczytać etykietę i zastanowić się, czy warto zjeść całe opakowanie dietetycznych słodyczy czy jedno ciastko upieczone z pełnowartościowych produktów.

Kupować czy nie?

Pierwotnie produkty light przeznaczone były dla osób bardzo otyłych bądź chorych na cukrzycę. Dziś, szukając sposobów na zachowanie szczupłej sylwetki, coraz częściej sięgamy po odchudzone produkty. Wiedzą o tym producenci, kusząc nas reklamami coraz to nowych produktów niskokalorycznych. Warto więc kierować się zdrowym rozsądkiem wybierając jedzenie, które ma nie tylko zaspokoić głód, ale także dostarczyć substancji odżywczych organizmowi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje