Reklama

Najlepsze przepisy z czekoladą

Kostki ananasowo-czekoladowe

Składniki na 40 sztuk:

- 3 jajka,
- 125 g cukru,
- 100 g maki,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 200 g kandyzowanego ananasa,
- 300 g masy marcepanowej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki likieru kokosowego,
- 4 łyżki konfitury ananasowej,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 10 g kandyzowanego mango,
- 50 g tłuszczu kokosowego,
- łyżka kakao

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywna pianę, dosypać cukier. Wmieszać żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy na przemian z mlekiem. Blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 12 minut. 100 g ananasa drobno posiekać. Masę marcepanową,cukier puder, likier kokosowy i ananasa wyrobić.
Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut i wyrównać nożem.
Marcepan rozwałkować (26x30 cm). Konfiturę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody. Jedną trzecią ciasta odciąć. Większą część ciasta posmarować połową konfitury, nałożyć marcepan i posmarować pozostałą częścią konfitury. Ciasto przeciąć, kawałki ułożyć jeden na drugim, na samej górze ułożyć wcześniej odcięty kawałek ciasta. Całość zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić z tłuszczem kokosowym w gorącej kąpieli. Ciasto ostrożnie pokroić na kawałki o wymiarach 3x3 cm, a następnie polać czekoladą. Kostki oprószyć kakao, dekorować kawałkami kandyzowanego ananasa i mango.

Trufle czekoladowe

Składniki:

- 200 g. gorzkiej czekolady,
- 50 g. masła,
- 30 g. cukru pudru,
- kakao

Przygotowanie:

1. Rozpuść czekoladę: do żaroodpornej miski włóż 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady, dodaj 3 łyżki wody, umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą.
2. Utrzyj na krem 50 g miękkiego masła, połącz dokładnie z przestudzoną (ale jeszcze płynną) czekoladą i 30 g cukru pudru (koniecznie przesianego).
3. Ze schłodzonej w lodówce masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w kakao lub w drobno startej na tarce czekoladzie deserowej.
4. Każdą uformowaną truflę układaj (najlepiej posługując się szczypcami) w papierowej, harmoniowej torebce.
5. Trufle przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Wyjmij je tuż przed podaniem. Możesz ułożyć je na paterze, najlepiej w efektowną piramidkę.

Czekoladowy Bailey

Składniki na 4 szklaneczki:

- 300 g gorzkiej czekolady,
- 200 g śmietany,
- 4 łyżki Mascarpone,
- 125 ml likieru na bazie śmietanki i whisky (np. Baileys)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli. 2 łyżki nałożyć do tutki i udekorować szklanki od wewnątrz. Szklaneczki odstawić, aby czekolada zastygła. 4 małe łyżeczki zanurzyć w czekoladzie i również odstawić do zastygnięcia.
Śmietanę i Mascarpone ubić za pomocą robota kuchennego, dodać likier i prawie całą pozostałą czekoladę (zostawić jeszcze ok. łyżeczkę). Napełnić szklaneczki. Dekorować pozostałą czekoladą i podawać z "czekoladową łyżeczką".

Tort czekoladowo-wiśniowy

Składniki:

- 1 jajko,
- 80 g cukru,
- 20 g mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 g kakao,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 4 płatki żelatyny,
- 300 g wiśni lub czereśni,
- 400 g pełno-mlecznego jogurtu,
- 200 śmietany,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 70 g wiórków czekoladowych

Przygotowanie:

Jajko rozdzielić. Białko z jedną łyżką wody mocno ubić dosypując przy tym 40 g cukru. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną zmieszać, a następnie wmieszać do ubitego białka. Włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy (18 cm) wyrównać i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie umyć, część odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Jogurt zmieszać z 400 gramami cukru. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i uwolnić z formy, zostawić do ostygnięcia. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić, zmieszać z 4 łyżkami jogurtu, a następnie z pozostałym jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić.
Kiedy jogurt z żelatyną zacznie zastygać wmieszać do niego wiórki czekoladowe i śmietanę. Kulistą formę silikonową (średnica 18 cm, pojemność 1,2 l.) przepłukać zimną wodą (można też użyć kulistej miski - należy ją wtedy wyłożyć folią spożywczą). Krem nałożyć do miski, a na krem wyłożyć wypestkowane wiśnie - można je trochę docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce. Po około 20 minutach spód ciasta nałożyć na krem i odstawiać na co najmniej 2 godziny w zimne miejsce. Następnie wybić krem z miski.
Do dekoracji: 50 g czekolady rozpuścić na parze i rozsmarować na plastikowej tacce. Odstawić na 5 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada stężeje, ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda, ścinać nożem wiórki, posypać tort.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Brownies

Składniki:

- 300 g gorzkiej czekolady,
- 250 g masła,
- 7 jajek,
- 300 g orzechów włoskich,
- 500 g cukru,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 325 g mąki,
- pół paczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 250 g czekolady,
- 150 g śmietany ,
- 50 g tłuszczu kokosowego

Przygotowanie:

300 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę roztopić w małym rondelku na słabym ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej) ciągle mieszając. Odstawić. Jajka roztrzepać. Orzechy grubo posiekać. Stopioną czekoladę i masło wlać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego wyrobić na gładką masę. Blachę dobrze natłuścić i wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
250 g czekolady pokruszyć. Czekoladę, śmietanę i tłuszcz kokosowy podgrzewać na słabym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Pokroić na 60 kawałków.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal

Orzeźwiające ciasteczka

Składniki na 24 sztuki:

- 4 łyżki masła roślinnego,
- 45 dag cukru,
- 3 łyżki śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka likieru miętowego,
- kilka kropel zielonego barwnika spożywczego,
- 2 łyżki stopionego masła,
- po 1 tabliczce (10 dag) białej i gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Utrzyj połowę cukru z masłem roślinnym i śmietanką. Połącz z likierem miętowym i barwnikiem spożywczym. Wsyp pozostały cukier i ucieraj, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Uformuj kuleczki. Spłaszcz je tworząc małe, okrągłe ciasteczka. W bok każdego wbij wykałaczkę. Wstaw do lodówki na około godzinę.
3. Stop gorzką czekoladę. Dodaj połowę stopionego masła. Zanurzaj do połowy ciasteczka. Ułóż na woskowym papierze. Białą czekoladę stop z pozostałym masłem. Zanurzaj w niej ciasteczka, tak aby była widoczna część zielonej masy. Udekoruj paseczkami czekolady.
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna 1 porcji: 98 kcal.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy