Niskokaloryczne potrawy świąteczne

Nie chcesz przytyć w czasie świąt? Boisz się, że dietetyczne potrawy są niesmaczne i nie wpasują się w świąteczną atmosferę? Proponujemy przepisy na dania wykwintne, smaczne i niskokaloryczne!

Filet z sandacza z warzywami i ryżem

Składniki:
- 400 g zielonej fasolki,
- 350 g marchewki,
- 160 g ryżu z dodatkiem dzikiego ryżu,
- sól,
- 8 filetów z sandacza,
- sok z jednej cytryny,
- biały pieprz,
- 20 g mąki,
- łyżka oleju,
- 250 ml chudego mleka,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 1-2 łyżki bazy do sosów,
- skórka starta z jednej cytryny,
- szczypta cukru,
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
Ryż gotować w osolonej wodzie 18-20 minut. Ryby skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w półplasterki. Marchewki i fasolkę, ugotować w osolonej wodzie. Ryby obtoczyć w mące. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i smażyć ryby z obu stron po 2-3 minuty. Zagotować mleko z bulionem, wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze minutę. Do sosu dodać pozostały sok z cytryny, startą skórkę, doprawić solą pieprzem i cukrem. Ryby podawać z ryżem i fasolką z marchewką. Posypać posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje