Reklama

Słodkości z Tyrolu

Wśród typowych tyrolskich dań znajdziemy imponujące wypieki, które wprawdzie nie sprzyjają odchudzaniu, ale za to zachwycają smakiem.

Tradycyjny Blattlstock składał się nawet z 20 warstw ciasta drożdżowego przekładanego masą makowo-gruszkową i wprost ociekał stopionym masłem. We współczesnych wersjach warstw jest mniej, a gospodynie oszczędniej polewają je masłem.

Tyrolski Blattlstock

Składniki:

- 1,5 kg mąki,

- 15 dag cukru,

- 15 dag masła,

- 4 jajka,

- 6 dag drożdży,

- sól,

- 3/4 l mleka,

- kieliszek rumu

Nadzienie:

- 1,5 kg suszonych gruszek,

- 3/4 kg maku,

- 30 dag cukru,

- skórka z cytryny, cynamon, mielone goździki,

- 30 dag masła

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać drożdże wymieszane z odrobiną mleka, lekko zmieszać z mąką. Dodać pozostałe mleko, stopione masło, jajka, cukier, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 7 jednakowych porcji i z każdej uformować okrągły placek (ok. 25 cm średnicy). Placki przykryć i odstawić do wyrośnięcia, ponakłuwać widelcem a następnie piec w piekarniku, lub smażyć na sklarowanym maśle. Suszone gruszki ugotować, zmielić, zmieszać z utartym makiem i przyprawami. Na blat ciasta nałożyć ok 1 cm warstwę nadzienia, polać roztopionym masłam, przykryć kolejnym blatem. W ten sposób ułożyć wszystkie warstwy, po wierzchu również polać roztopionym masłem.

Ciasto Innsbruckie

Składniki:

- 20 dag masła,

- 20 dag cukru pudru,

- 6 jaj,

- skórka z cytryny,

- cukier waniliowy,

- kieliszek rumu,

- 30 dag mąki,

- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,

- 8 dag rodzynek

Przygotowanie:

Masło i cukier ucierać na kremową, powoli dodając ubite wcześniej jajka. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, rum (kropla po kropli), proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Ciasto włożyć do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piec godzinę.

Tort makowy z jabłkami

Składniki:

- 5 jaj,

- 20 dag cukru pudru,

- laska wanilii,

- 15 dag tartych migdałów,

- 15 dag mielonego maku,

- sok z jednej cytryny,

- łyżka rumu,

- szczypta cynamonu,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- trzy utarte kwaśne jabłka,

- dżem porzeczkowy,

- lukier

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z 2/3 cukru pudru, dodać miąższ z wanilii, białko ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Migdały, mak, sok z cytryny, rum, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać z utartymi jabłkami. Pianę wmieszać do masy z żółtek, dodać pozostałe składniki i ostrożnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i piec godzinę w 160 st. C. Gotowy tort posmarować dżemem porzeczkowym i polać lukrem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy