Reklama

Jesień na stole, czyli tanie i sycące potrawy dla całej rodziny

Zalet sezonowych produktów nie da się przecenić. Tym bardziej, że jesień to czas zbiorów wielu cennych warzyw i owoców. Ich bogactwo najlepiej da się zauważyć w codziennych potrawach, które z pewnością będą smakować całej rodzinie.

Jesień to idealna pora dla smakoszy produktów sezonowych. W naszych kuchniach rządzą wtedy pachnące grzyby, soczyste dynie i rumiane jabłka. Czas więc przygotować się kulinarnie do nowych smaków. Sycące jednogarnkowe dania i rozgrzewające zupy z  pewnością doskonale sprawdzą się w jesiennym menu.

Na pierwsze danie - zupy

Są rozgrzewające, sycące i tanie. Zupy, bo o nich mowa, to jedno z najbardziej kompletnych i odżywczych dań. Głównie za sprawą dużej ilości warzyw, które dostarczają wielu niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz bardzo potrzebnego błonnika. Na dodatek większość z nich jest lekkostrawna i niskokaloryczna, więc idealnie nadaje się dla osób na diecie.

Reklama

W jesiennym menu obowiązkowym pierwszym daniem powinna być zupa-krem z dyni. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Dynię należy obrać i wyciągnąć z niej pestki. Ale nie wyrzucajmy ich. Wystarczy je opłukać w zimnej wodzie i rozłożyć na kilku listkach grubego ręcznika papierowego. W ten sposób szybciej wyschną, a my możemy schować je do słoika na później. Wszystkie warzywa (dynia, marchewka, seler, ziemniaki, cebula) kroimy w kostkę i gotujemy z nich bulion warzywny. Gdy zmiękną, miksujemy całość na gładki krem, dodajemy kilka chrupiących grzanek i gotowe!

Na drugie danie - grzyby

Sezon na grzyby leśne trwa w najlepsze. Świeżo zebrane grzyby są niezwykle aromatyczne, uwielbiamy z nich robić wszelakie sosy i zupy. Świetnie nadają się też na śniadanie jako dodatek do jajecznicy, a zamarynowane lub suszone mogą stanowić pyszny farsz do pasztecików lub świątecznych uszek.

Sycącym i szybkim daniem dla całej rodziny będzie makaron z sosem grzybowo-śmietanowym. Grzyby przed obraniem należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie należy je pokroić i podsmażyć z cebulką i ząbkiem czosnku na odrobinie oleju. Gdy produkty ładnie się zeszklą, wystarczy dolać śmietanę wymieszaną wcześniej z kurzym żółtkiem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli jednak nie możesz wykorzystać grzybów w tym samym dniu, owiń je ręcznikiem papierowym i włóż do lodówki. W ten sposób dłużej zachowają świeżość i nie stracą wartości odżywczych.

Na deser - pieczone jabłko

Rumiane, chrupiące i soczyste - takie właśnie są polskie jabłka. Nie tylko obniżają cholesterol, ale usprawniają pracę układu pokarmowego, chronią serce i są bogate w błonnik. Najlepsze są te prosto zerwane z drzewa, ale jesienią polskie owoce znajdziemy też w marketach. Ze względu na ich niezastąpione wartości odżywcze to doskonałe uzupełnienie po obiedzie dla całej rodziny. Na dodatek są tanie i słodkie, co z pewnością przypadnie do gustu tym najmłodszym.

Jesienią jabłka mona wykorzystać do zrobienia szarlotki, tarty lub pieczonych jabłek. Te ostatnie są bardzo proste w przyrządzeniu. Owoce wystarczy umyć i dokładnie wytrzeć. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu połóżmy je na kilka chwil na ręczniku papierowym, który ochroni blat przed zabrudzeniem. Następnie jabłka wystarczy posypać cynamonem, polać łyżką miodu i przełożyć na talerzyk deserowy.

Na kolację - zapiekanka z cukinią

Wieczory są coraz chłodniejsze, dlatego na kolację dobrze jest przekąsić coś ciepłego i sycącego. A że jesień obfituje w dojrzałe warzywa, warto skusić się na zapiekankę z cukinią, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

Jesienna wersja tego dania powinna zawierać dużo cukinii, marchewki, ziemniaków, kukurydzy i groszku. Przed włożeniem wszystkiego do żaroodpornego naczynia, warzywa należy wcześniej dokładnie odsączyć lub osuszyć. W przeciwnym razie zapiekanka stanie się płynna i trudna w nałożeniu na talerz. Tak przygotowane składniki układamy warstwami, posypujemy tartym żółtym serem i pieczemy około godziny.

 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy