Reklama

Co się dzieje z twoim ciałem podczas warzywnego detoksu?

Końcówka zimy sprzyja kuracjom oczyszczającym organizm. W ten sposób możemy przygotować go do trudów przedwiośnia. Warto pozbyć się toksyn oraz wzmocnić odporność przed nadchodzącym okresem spadku odporności.

Aby skutecznie oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn możesz zastosować dietę oczyszczającą. To nie tylko dodatkowa pomoc we wzmacnianiu odporności. Duża ilość owoców i warzyw to prawdziwe wsparcie dla organizmu, złożonej maszyny, o którą należy dbać. Co dzieje się z ciałem podczas procesu oczyszczania? Przyjrzyjmy się dokładnie naszemu organizmowi.

Najpopularniejszy detoks to...

Dieta owocowo-warzywna to nie tylko sposób żywienia, ale przede wszystkim kuracja, która pozwala przywrócić organizmowi zdolności do samoleczenia. Dokładnie oczyszczony będzie działał jak dobrze naoliwiona maszyna. Jakie są zasady żywienia podczas takiego rodzaju diety?

Reklama

Kuracja warzywno-owocowa składa się z dwóch etapów. Pierwszy z nich to głodówka, która trwa kilka dni. Drugi etap to zdrowa dieta oparta na nieprzetworzonej żywności oraz produktach typowych dla danej szerokości geograficznej. W tym czasie warto także wybierać przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe. W okresie zimowym będą to miedzy innymi: burak, dynia, bakłażan, marchew, gruszki, śliwki, jabłka.

Jednym z najwygodniejszych sposobów dostarczenia sobie dużej ilości warzyw i owoców jest spożywanie ich w formie soków i napojów. Aby uniknąć sklepowych produktów pełnych cukrów dodanych i konserwantów, zdecyduj się na soki samodzielnie robione w domu. Twoim sprzymierzeńcem może zostać wyciskarka wolnoobrotowa Philips. Dlaczego? Przede wszystkim dzięki takiemu urządzeniu możesz zapomnieć o obieraniu. To właśnie w skórce znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Dzięki otworowi w rozmiarze XL nie musisz tracić czasu na obieranie i krojenie składników. Takie rozwiązanie będzie z pewnością korzystne dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, które chcą o siebie zadbać.

Jak usunąć toksyny?

Układ odpornościowy ma szansę właściwie funkcjonować, jeśli wspieramy go odpowiednią dietą.  Warto go stymulować, ponieważ w ten sposób zwiększa się produkcja przeciwciał oraz leukocytów, które odpowiedzialne są zwalczanie wirusów, bakterii i komórek nowotworowych. Toksyny z całego ciała usuwane są za pomocą układu limfatycznego.Ważną rolę w tym procesie pełnią także nerki, które odpowiadają za filtrowanie krwi i oczyszczanie organizmu z produktów przemian metabolicznych.

A skóra i nerki? Odpowiadają nie tylko za usuwanie toksyn, ale także mocznika, nadmiaru wody oraz soli. Dlatego aby oczyścić narządy, należy dostarczyć organizmowi dużą ilość wody. Nawadniać organizm można także poprzez picie soków. Te własnoręcznie przygotowane mają z pewnością najbardziej wartościowy skład i nie zawierają dodanego cukru.

Układ pokarmowy

Warto wiedzieć, że głównym źródłem odporności w naszym ciele jest... układ pokarmowy. Dobrze działające jelita to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie tam znajduje się jego najważniejszy system obronny. Im lepsze i zdrowsze składniki odżywcze dostarczymy, tym większe szanse na zachowanie zdrowia. W jelitach znajdują się pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za obronę przed infekcjami i wirusami. Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w błonnik wpływa na znacznie ograniczenie procesów gnilnych w jelitach i pozwala je oczyścić. Proces oczyszczania znacznie wspomagają jabłka (poprzez zawarte w nich pektyny) oraz kiszone warzywa. Te ostatnie są dodatkowym źródłem pożytecznego kwasu mlekowego. Za oczyszczanie krwi odpowiedzialna jest także wątroba. Kiedy ulega znacznemu stłuszczeniu, jej działanie zostaje zakłócone. Detoks sprzyja procesowi jej odtłuszczania, przez co ma ona szansę poprawić funkcjonowanie.

Podczas stosowania diety owocowo-warzywnej warto zadbać o to, aby składniki z których korzystamy były najwyższej jakości: korzystnie wpłynie to na pracę układu odpornościowego. Należy zwrócić także uwagę na to, by sprzęt z którego korzystamy zapewnił nam jak najmniejsza utratę cennych witamin i minerałów. Wybierając wyciskarkę wolnoobrotową musisz mieć pewność, że nie przyczyni się ona do utraty składników odżywczych. Urządzenia marki Philips, wyposażone w technologię MicroMasticating, pozwalają na wyciśnięcie nawet do 90% zawartości owoców. Zyskujesz w ten sposób pewność, że dostarczasz organizmowi pokaźną ilość makro- i mikro elementów, za które twój organizm będzie ci wdzięczny.

Artykuł powstał we współpracy z marką Philips

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy