× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Ślub i wesele

Wszystko o przygotowaniach do ślubu i wesela. Porady, pomysły i inspiracje.
Wszystko o przygotowaniach do ślubu i wesela. Porady, pomysły i inspiracje.

Ślub w kraju i za granicą

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

​W naszym kraju w związek małżeński mogą wstąpić tylko osoby różnej płci i wolnego stanu. Muszą mieć także skończone 18 lat. W innym przypadku zgodę na ślub wydaje sąd. Państwo młodzi mają do wyboru trzy warianty: mogą wziąć ślub w urzędzie stanu cywilnego, w USC i kościele lub tylko w kościele.

Zdjęcie

Ślub można wziąć nie tylko w kościele /©123RF/PICSEL
Ślub można wziąć nie tylko w kościele
/©123RF/PICSEL

Reklama

Urząd stanu cywilnego

Jeśli narzeczeni zdecydują się wziąć ślub w obrządku świeckim, mogą to zrobić w urzędzie stanu cywilnego. Wtedy kierownikowi USC trzeba przedstawić odpowiednie dokumenty:

- dowód tożsamości

- odpis aktu urodzenia

- pisemne zapewnienie, że narzeczeni nie wiedzą o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa

Gdy któryś z narzeczonych jest rozwodnikiem lub wdowcem, potrzebne będzie także zaświadczenie potwierdzające ten fakt. Po miesiącu (ten czas jest potrzebny na zgłoszenie ewentualnych przyczyn nie pozwalających na ślub), mogą stanąć przed kierownikiem USC. Przy podpisaniu aktu zawarcia małżeństwa państwu młodym musi towarzyszyć dwóch świadków.

Małżeństwo konkordatowe

Narzeczeni mogą także wstąpić w związek małżeński w obecności duchownego. Wtedy ślub odbędzie się w obrządku przypisanym do ich wyznania. Jeśli będzie to ślub katolicki, wymagane są:

- dowód tożsamości

- odpis aktu urodzenia

- świadectwo bierzmowania

- świadectwo chrztu

- zaświadczenie o uczestnictwie i ukończeniu kursu przedmałżeńskiego, i spotkań w poradni rodzinnej

Potrzebny będzie również dokument z USC potwierdzający, że nie ma przeszkód prawnych przeciwko zawarciu małżeństwa. W kancelarii parafialnej narzeczeni składają także oświadczenie, że chcą, aby ich małżeństwo miało także skutki prawne. Po ślubie (odbywa się to w obecności dwóch świadków), małżonkowie podpisują dokument o zawarciu małżeństwa. Kapłan ma 5 dni, aby go przekazać do USC. Na tej podstawie urząd wystawia akt małżeństwa. Jeżeli wcześniej zostało zawarte małżeństwo w USC, do kościoła trzeba donieść tylko świadectwo chrztu i bierzmowania, zaświadczenie o uczestnictwie i ukończeniu kursu przedmałżeńskiego oraz spotkań w poradni rodzinnej. Po kościelnej ceremonii kapłan nie wysyła już dokumentów do USC, a fakt zawarcia ślubu zostaje tylko odnotowany w księgach parafialnych.

Wesele w nietypowej scenerii

Zabawa weselna zazwyczaj kojarzy się z wytwornymi wnętrzami eleganckich restauracji bądź praktycznymi, przytulnymi salami weselnymi. czytaj więcej

Małżeństwo za granicą

Często osoby mieszkające za granicą chcą tam zostać na stałe, wziąć ślub i założyć rodzinę. Jednak nie każdy wie, jakie trzeba formalności załatwić i jakie dokumenty będą potrzebne. Dlatego na wszelki wypadek wcześniej należy dopytać o szczegóły w Urzędzie Konsularnym znajdującym się na terenie danego kraju. Więcej informacji można uzyskać, dzwoniąc pod informację konsularną Ministerstwa Spraw Zagranicznych (22) 523 94 51.

W konsulacie tylko Polacy

Za granicą rolę kierownika USC pełni polski konsul lub osoba przez niego wyznaczona do udzielania ślubów. Małżeństwo w konsulacie polskim może być zawarte tylko przez obywateli naszego kraju przybywających za granicą. W przypadku ślubów zawieranych przed konsulem wymagane są:

- dowód tożsamości

- odpis aktu urodzenia

- pisemne zapewnienie, że narzeczeni nie wiedzą o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa. Taki dokument musi być złożony przed Konsulem RP na co najmniej miesiąc przed planowanym terminem ślubu

Jeśli zawierający małżeństwo pozostawali wcześniej w innym związku małżeńskim, potrzebne będą także odpisy aktów ustania małżeństwa. Są to np. odpis aktu zgonu poprzedniego małżonka lub odpis aktu małżeństwa z adnotacją o jego rozwiązaniu lub unieważnieniu albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu  o rozwodzie. Ponadto konieczne jest zgłoszenie dwóch pełnoletnich świadków. Podczas zawierania ślubu przez konsulem można złożyć oświadczenia o wyborze nazwiska dla siebie oraz dla dzieci. Protokół przyjęcia oświadczenia o zawarciu małżeństwa zostaje przesłany do USC Warszawa-Śródmieście, gdzie zostaje sporządzony akt małżeństwa (i stamtąd można uzyskać jego odpis).

Druhny na ślubie

Zadania i obowiązki oraz moda dla druhen, czyli rozwiewamy wszystkie wątpliwości. czytaj więcej

USC za granicą

Obywatel polski może wybrać, czy chce wziąć ślub w konsulacie według prawa polskiego, czy w Urzędzie Stanu Cywilnego danego kraju. Jeżeli Polak zamierza pobrać się z obywatelem innego kraju, lista dokumentów potrzebnych do zawarcia małżeństwa przed władzami miejscowymi uzależniona jest od prawa danego kraju. Muszą one być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Najczęściej potrzebne są:

- dowód tożsamości

- odpis aktu urodzenia

- zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa za granicą. Jeżeli zaświadczenie będzie załatwiane za pośrednictwem konsulatu, będzie od razu przetłumaczone. Trzeba jednak pamiętać, że wtedy czas oczekiwania na dokumenty przekracza miesiąc

Należy także wziąć po uwagę, że śluby zawierane przed władzami obcego państwa nie są odnotowywane w polskich aktach stanu cywilnego. Dlatego najlepiej zagraniczny akt zawarcia małżeństwa (wraz z tłumaczeniem przysięgłym) przedstawić właściwemu wg miejsca ostatniego zamieszkania USC w Polsce. Do aktu należy dołączyć przetłumaczony akt urodzenia małżonka, dowód tożsamości, oświadczenie o wyborze nazwiska i dokument poświadczający ustanie poprzedniego małżeństwa.

Agata Mizera

Agnieszka Dudek, Naczelnik III wydziału rejestracji Stanu Cywilnego w Warszawie

Rafał Sobczak, Naczelnik wydziału Biura Rzecznika Prasowego MSZ

 

Świat kobiety
Więcej na temat:ślub | Wesele | urzędnik

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 5

Reklama

Skomentuj artykuł: Ślub w kraju i za granicą

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (5)

Dodaj komentarz
monia

~monia -

A jeśli wziełam zaświadczenie o zdolnosci prawnej do małzeństwa za granica z urzedu cywilnego w polscd a tego slubu nie wziełam za granica to teraz gdy bede chciala wziasc slub potrzebuje jakis papierow ze jestem wolna??

Lola

~Lola -

To prawda,w polsce sama biurokracja ! Ja chcialam wziac slub z moim narzeczonym,ktory jest polakiem,ale mieszkajacym na stale w kanadzie,musial przedstawic swoje dokumenty rozwodowe z kanady w polskim sadzie w warszawie,oczywiscie przetlumaczone i musialy byc one /dokumenty,czyli jego rozwod kanadyjski/ uznane przez polski sad,a powiedzieli,ze bedziemy czekac na na to ok.1 roku.to jest chore,postanowilismy wziac slub w kanadzie i zrobilismy to w ciagu tygodnia od zlozenia dokumentow! Oczywiscie nasze malzenstwo w polsce nia ma zadnych prawnych zastosowan,w polsce jako malzenstwo nie istniejemy,poniewaz musimy zrobic to wszystko,czego od nas wymagali,gdy mielismy zamiar wziac slub w polsce.chory kraj,ale za to rozne przekrety jakie sie tam robi, to pestka!!

ewa

~ewa -

ja bralam slub na Jamajce :) wystarczy przetlumaczyc akt urodzenia , i zdolnosci do zawarcia zwiazku ... slub jak z bajki nie zamienilabym go na nic innego, monimum 3 msc przed zawarciem zwiazku trzeba wyslac kopie dokumentu na miejsce wziasc orginal, polecam taki slub , kosztem tanszy niz przyjecia dla 100osob .

Polka

~Polka -

bralam slub w Szwecji - w poniedzailek bylismy u pastora i slub bralismy juz w sobote. Nie bylo duzej biurokracji, nie potrzebowalam ani metryki urodzenia, ani dokumentow z Polski moim stanie cywilnym. Urzad skarbowy w Szwccji wydal tylko od reki dokumeny z moimi danymi personalnymi. w kosciele NIE BYLO NAUK przedmalzenskich. Wzor przysiegi malzenskiej dostalam i po szwedzku i po angielsku, nie bylo tez zadnych prob pzredslubnych w ksociele. Chcialabym aby tak samo bylo w Plsce,a le w Polsce to istna biurokracja. samo zarejestrowanie slubu to podroze do Polski az 6 razy, boz awsze to nie o takie dokumenty im chodzilo. do tego niby Polska w UE to nie wystarcza dokumenty wystawione po angielsku, musza byc przetlumaczone po polsku. dxiwne,ze w Szwecji akceptowane sa wszystkie dokumenty przetlumaczone na angielski. Za kazdym razem cos nie tak, chcieli numer PESEL zmarlych rodzicow meza a tego Szwedzi nie wystawiaja. Dopiero postraszenie urzedniko polskich sprawa w Strazburgu, udaniem sie do prezydenta miasta Gdyni, do prasy i TV w Szwecji poskutkowalo. Na dokumenty czekalismy 2 miesiace. Potem zaproponowano nam zarejestrowanie dziecka w polsce, na co nie zgodzilismy sie, wiedzac ze znowu beda cyrki z biurokracja. Dziecko samo soebi pozniej wybierze czy chce miec polski PESEl czy Nie.