Reklama

Myślisz, że trudno jest zdrowo jeść? Sprawdź, jak zaplanować zakupy, by zawsze mieć pod ręką świeże

Chciałabyś prowadzić zdrowy tryb życia, ale ciągle wydaje ci się, że regularne posiłki i zbilansowana dieta wymagają dużo wysiłku? Nic bardziej mylnego. Wszystko zależy od ciebie i twojego nastawienia. Oto kilka trików, dzięki którym zawsze będziesz miała pod ręką świeże warzywa i owoce.

Zaplanuj jadłospis

Zanim wybierzesz się na zakupy, zrób jadłospis na kilka dni do przodu. Zaplanuj śniadanie, obiad, kolację i posiłki do pracy. Pomyśl także o przekąskach w ciągu dnia. Dania układaj tak, by zawierały jak najwięcej warzyw, a słodkie przekąski zamień na sezonowe owoce - mogą być surowe, w formie koktajlu, świeżo wyciskanych soków lub owocowej sałatki.

Następnie stwórz listę zakupów z produktami, które będą ci potrzebne. Dzięki przemyślanemu spisowi będziesz miała pod ręką świeże produkty i przestaniesz martwić się o to, co ugotować na obiad. Poza tym jedzenie nie będzie się marnować, ponieważ kupisz dokładnie tyle, ile potrzebujesz. Jeśli zdarzy się, że wrócisz do domu z większą ilością warzyw i owoców, niż faktycznie potrzebujesz, poporcjuj je i wrzuć do zamrażarki.

Reklama

Odpowiednio przechowuj owoce i warzywa

Aby owoce i warzywa długo zachowały świeżość i pod koniec tygodnia wyglądały i smakowały tak, jak w dniu zakupów, odpowiednio je przechowuj. Większość możesz trzymać w lodówce, w specjalnych pojemnikach na samym dole (na dnie połóż ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar wilgoci). Szybko psujące się owoce, takie jak maliny czy truskawki dłużej zachowają świeżość, jeśli szypułki oderwiesz dopiero przed podaniem. Sałata i szpinak potrzebują dużo wilgoci, dlatego w ich przypadku stosuj hermetyczne pojemniki lub siatki foliowe.

Pamiętaj również, że nieoczyszczone warzywa i owoce (np. z odrobiną piasku lub ziemi) dłużej zachowują świeżość. Dlatego myj je dopiero tuż przed zjedzeniem.

Nie wszystkie warzywa i owoce lubią lodówkę. Mango, awokado, banany i ananas rosną w ciepłym klimacie, dlatego chłód im nie służy. Pomidory też nie lubią zbyt niskich temperatur i wilgoci - możesz przechowywać je przez około tydzień w temperaturze około 10 stopni. Ziemniaki i cebulę trzymaj w suchym i chłodnym miejscu (np. w piwnicy).

Nie kupuj pakowanych produktów

Mieszanki sałat, obrane i gotowe do spożycia marchewki lub apetyczne sałatki owocowe w poręcznym pojemniku kuszą ze sklepowych półek i wołają "kup mnie". Jednak to nienajlepszy pomysł. Po pierwsze, obrane i pokrojone warzywa i owoce duże szybciej się psują, a po drugie, są znacznie droższe. Sama możesz przecież obrać i pokroić marchewki, poćwiartować jabłko czy wymieszać sałatę.

W przypadku gotowych mieszanek sałat, nigdy nie masz pewności, kiedy były pakowane i jakiej jakości produkty znajdują się w środku. Każdy rodzaj sałaty dojrzewa w innym tempie, dlatego może zdarzyć się, że część listków będzie nadpsuta.

Zdrowa przekąska pod ręką

Jeśli obiad w pracy kojarzy ci się z zamawianiem pizzy albo z resztkami wczorajszej kolacji odgrzewanymi w mikrofali to czas na zamianę nawyków. Recepta na zdrowe posiłki w pracy jest prosta. Zacznij od śniadania - to możesz zjeść w domu. Co powiesz na owsiankę z jabłkiem i cynamonem albo musli z malinami? A może szklanka świeżo wyciskanego soku lub pożywny koktajl z truskawek? Podstawowa zasada mówi, że śniadanie powinno być zjedzone maksymalnie 2 godziny po przebudzeniu.

3-4 godziny po pierwszym posiłku sięgnij po owoc, warzywo lub jogurt. Około godziny 14.00 warto zrobić sobie 10-minutową przerwę i zjeść np. miskę zupy lub pożywić się warzywną sałatką. Tuż przed wyjściem z pracy przegryź jakiś owoc albo zjedz kanapkę. Pamiętaj, że wszystkie przekąski powinny być bogate w witaminy.

Taki schemat zdrowego odżywiania w pracy zmniejsza ryzyko objadania się wieczorem. Owszem, należy zjeść jeden większy posiłek w domu, ale nie później niż 3 godziny przed snem.

Nie daj się wpędzić w spiralę wymówek - to, że nie masz czasu codziennie przyrządzać wyszukanej sałatki, albo spędzasz cały dzień poza domem to żaden problem. Najważniejsze jest twoje nastawienie i chęci. Pilnuj swoich zdrowych nawyków, pakując do torebki odpowiednią ilość warzyw i owoców.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy