Reklama

Plan na wakacje:Siedem zdrowych przepisów na przekąski ze świeżych warzyw i owoców na każdy dzień ty

Lato to idealny moment, by nieco urozmaicić dietę o cenne witaminy i minerały, pochodzące z owoców oraz warzyw. Wystarczy, że ze świeżo zebranych darów natury będziesz na bieżąco przygotowywała pyszne śniadania, podwieczorki czy przekąski. Takie lekkie dania dostarczą ci mnóstwa energii, a w upalne, wakacyjne dni przyniosą ulgę i orzeźwienie. Oto kilka prostych pomysłów na owocowo-warzywne smakołyki.

1. Orzeźwiające koktajle w kilka minut

Owocowe szejki na bazie kefiru, jogurtu lub mleka są doskonałą propozycją dla wszystkich zabieganych osób. Możesz je przygotowywać z dowolnych owoców i warzyw (im więcej smaków chcesz skomponować, tym lepiej dla twojego zdrowia). Sprawdzą się tradycyjnie truskawki, maliny czy poziomki, ale do zestawu warto dorzucić też kilka garści super odżywczego szpinaku, posiekanej pietruszki (cenne źródło witaminy C) lub kopru, które wzbogacą wartości odżywcze napoju nie zmieniając znacząco jego smaku. Zmiksować możesz też nasiona chia, młody jęczmień lub zmielone siemię lniane.

Reklama

2. Świeże, owocowo-warzywne szaszłyki/koreczki

Świetnie sprawdzą się na imprezę pod gołym niebem i na szybkie śniadanie. Możesz przygotować je dzień wcześniej i włożyć do lodówki, by rano uraczyć nimi całą rodzinę. Wystarczy na patyczki ponabijać kawałeczki ulubionych owoców. Najlepiej sprawdzą się do tego jabłka, banany, mango, kiwi, truskawki lub gruszki. Do zestawu możesz dołączyć czekoladowe fondue lub sos na bazie jogurtu lub serka mascarpone. Rozłożone szaszłyki możesz również posypać startą (najlepiej gorzką) czekoladą i wiórkami kokosowym lub zwykłym cukrem pudrem.

3. Pieczone warzywa

Duża blacha w piekarniku wystarczy na dietetyczny obiad dla całej rodziny. Pieczone warzywa mogą być podawane jako danie główne lub jako dodatek do mięsa (np. przygotowanego na parze fileta z łososia lub drobiu). Umyj i obierz wybrane przez siebie warzywa (doskonale sprawdzą się m.in. marchew, cukinia, papryka, fasolka szparagowa, buraki, bataty, pietruszka). Pokrój je w słupki lub talarki. Blachę wysmaruj cienką warstwą oliwy. Warzywa zapekluj w przyprawach. Zrezygnuj z dużej ilości soli, na rzecz świeżo zerwanej bazylii, rozmarynu, kolendry, oregano lub tymianku. Gotowe kawałki wrzuć na rozgrzaną blachę piekarnika i piecz przez około 25 minut.

4. Owocowe sałatki

To największy przysmak nie tylko dla dzieci, choć ich wykonanie jest bardzo proste. Podobnie jak w przypadku szaszłyków, możesz wymieszać ze sobą wszystkie ulubione owoce. Warto jednak korzystać z sezonowych darów natury. Dzięki temu masz gwarancję ich wysokich wartości odżywczych. Z kolei zimą i jesienią możesz je zastąpić cytrusami i innymi egzotycznymi owocami. W warzywniaku wybieraj tylko dojrzałe produkty - to pewność, że będą odpowiednio słodkie i aromatyczne. W najprostszej formie "zwiążesz" całość bitą śmietaną, naturalnym lub owocowym jogurtem. Całość ozdobisz garścią orzechów, migdałów lub orzeszków pinii.

5. Frytki i chipsy w stylu fit

Oczywiście latem omijamy szerokim łukiem wszelkiej maści kaloryczne przekąski, które nie mają za wiele wspólnego ze zdrowym stylem życia. Na patelni lub na blaszce w piekarniku mogą za to wylądować frytki z marchewek, cukinii lub chipsy przygotowane z pokrojonych w talarki jabłek lub bananów. Warzywne frytki wystarczy doprawić szczyptą soli, tymianku lub oregano. Chipsy owocowe przed podaniem możesz delikatnie posypać czekoladą lub cynamonem.

6. Sorbety

Sorbet przygotowuje się wyłącznie z pokrojonych na drobne kawałki owoców i ich soku. Dlatego mają znikomą ilość kalorii i doskonale zastępują lody na bazie nierzadko tłustej śmietanki. Dowolne owoce (np. maliny czy arbuz) miksujesz blenderem i dodajesz odrobinę syropu cukrowego. W zależności od upodobań możesz dodać też kubeczek jogurtu 0%. Całość przelewasz do naczynia i wkładasz do zamrażalnika do całkowitego stężenia. Od czasu do czasu zamieszaj owocową masę, by ewentualne cząstki i małe pestki nie opadły na dno.

7. Owoce w panierkach na patyku

Kiwi, mango, banany, truskawki, jabłka, pomarańcze, winogrona - z twardych, nie rozpadających się owoców można przygotować nietypowe lizaki obtoczone np. gorzką czekoladą. Do obtoczenia - zamiast czekolady - możesz użyć sezamu, nasion chia lub cynamonu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy