Reklama
Wielki test o żywności

Racuchy na zsiadłym mleku

Na słodki obiad lub na deser

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl. zsiadłego mleka (ew. gęstego jogurtu naturalnego)
  • 4 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko. Składniki wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na 20 minut, aby mąka spęczniała.

Na patelni rozgrzej olej.  Nakładaj łyżką przygotowane ciasto. Formuj owalne racuchy. Smaż je na rumiano z obu stron. Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Serwuj ze słodkim sosem, owocami lub cukrem pudrem.

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy