Reklama

Czy trzeba filtrować wodę wodociągową

Picie wody to najbardziej naturalny sposób na zaspokajanie pragnienia. W przeciwieństwie do wszelkich napojów, soków i nektarów, gazowanych czy niegazowanych, woda nie ma kalorii, nie zawiera cukru ani żadnych sztucznych słodzików, a w dodatku dostarcza naszemu organizmowi tylko wartościowe minerały. Każdy jednak nie raz przekonał się, że woda wodzie nierówna.

Ze sklepu, z kranu, a może z filtra?

Niewątpliwie warto wykształcić w sobie i w domownikach nawyk sięgania po wodę - zarówno w przypadku ugaszenia pragnienia, jak i zupełnie "profilaktycznie", w celu nawodnienia organizmu. Właściwy poziom nawodnienia jest bowiem niezbędny, jeśli chcemy być zdrowi i mieć dobre samopoczucie.

Reklama

Woda jest także nieoceniona w przypadku wszelkich diet, walki z nadwagą. Działa antystresowo, poprawia koncentrację i sprzyja dobremu humorowi na co dzień. Oczywiście możemy pić wodę prosto z kranu. Dlaczego nie? Zakłady wodociągowe chwalą się czystością i wysokim poziomem uzdatnienia polskiej wody.

Wodę można poddać filtracji w warunkach domowych. Do wyboru mamy filtry węglowe (z węgla aktywowanego o silnych właściwościach adsorpcyjnych), żywiczne czy też o składzie mieszanym. Mamy również filtry wykorzystujące proces odwróconej osmozy (przez mikropory membrany osmotycznej przechodzą tylko czyste cząsteczki wody, a wszelkie zanieczyszczenia zostają zatrzymane na membranie).

W zależności od warunków można zamontować filtry na kranie, w szafce kuchennej albo po prostu kupić sobie dzbanek filtrujący. Wkłady filtrujące we wszystkich filtrach trzeba jednak regularnie wymieniać. W zależności od modelu i możliwości filtracyjnych filtra na czystą wodę pitną wydamy rocznie od 120 do 300 zł. To mniej więcej tyle wydajemy miesięcznie na wodę, kupując wodę butelkowaną.

Wydłużyć życie sprzętów AGD i grzałek

Filtrowanie wody ma znaczenie zwłaszcza dla smaku przygotowywanych na jej bazie potraw. Umożliwia również zaparzenie najbardziej wyrafinowanych gatunków herbaty nawet wtedy, gdy woda z kranu jest zbyt twarda, by stało się to możliwe. Producenci ekspresów do kawy zachęcają do korzystania z filtrów do wody (zwłaszcza filtrów osmotycznych) ze względu na wydłużenie żywotności sprzętu z powodu używania miękkiej wody. Twardość i wywoływany przez nią kamień bezpowrotnie niszczy bowiem ważne części kosztownych urządzeń AGD.

Jakie filtry wybrać

Świetnie sprawdzają się w tym ustępie systemy oczyszczania wody pitnej DWM Morion firmy AQUAPHOR, które zapewniają krystalicznie czystą wodę klasy Premium, będąc przy tym na tyle kompaktowymi urządzeniami, że bez problemu mieszczą się w szafce kuchennej pod zlewozmywakiem. http://www.aquaphor.pl/filtry/akvafor_morion.

To duży walor filtrów tego producenta, gdyż mając świadomość niewystarczającej ilości miejsca w kuchni, stworzył filtry dopasowane do współczesnych realiów, które przy swoich niewielkich rozmiarach są jeszcze dodatkowo bardzo wydajne.

Problem twardej wody dotyczy to jednak nie tylko wspomnianych ekspresów do kawy czy czajników, ale także większych grzałek, pomp i bojlerów, które również nie lubią twardej wody. Aby jednak móc sprostać tak dużym zadaniom, konieczne jest już zamontowanie stacji uzdatniania wody np. kompaktowego zmiękczacza, odżelaziacza i odmanganiacza serii WaterBoss, który pozwoli jednocześnie rozwiązać wiele problemów związanych z oczyszczaniem wody w warunkach domowych. http://www.aquaphor.pl/stacje-uzdatniania-wody-serii-waterboss

 

 

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy