Dżem dobry!

Jak w śniadaniu „przemycić” zdrowe składniki?

Zdrowe nie musi oznaczać niesmaczne. Zwłaszcza, jeśli zależy nam na przemyceniu zdrowych składników w daniach dla naszych najbliższych. Śniadania powinny być jednocześnie sycące, zdrowe i smaczne.

Nudne niegdyś owsianki, zupy mleczne i kasze, a także na pozór zwyczajne owoce i warzywa - dzięki uruchomieniu kulinarnej wyobraźni - można w prosty sposób zamienić w królewskie, sycące, zdrowe potrawy. Takie, które zachwycą nawet małego niejadka, bo poza smakiem, do którego będzie chciał wracać, zaczarują go mnogością kolorów.

Reklama

Najważniejsze, by zarówno baza śniadania, jak i dodatki smakowe, były zdrowe. Dzięki poniższym, niezwykle prostym przepisom, nauczycie się sprytnie przemycać ważne dla naszego zdrowia składniki w śniadaniach.

Po pierwsze: Owsianki z sezonowymi owocami

Mądry kucharz zawsze sięga po owoce sezonowe. W lecie korzystajmy zatem z truskawek, borówek, malin, agrestu, porzeczek, poziomek, brzoskwiń czy śliwek, a jesienią - z pysznych jabłek i gruszek. Owsianka to idealny pomysł na zdrowe śniadanie. I w zasadzie można podczas przygotowywania tego porannego dania posiłkować się różnymi składnikami. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Przykładowy przepis na smaczną owsiankę z truskawkami i malinami (na ciepło): 5 łyżek płatków owsianych zagotowujemy ze szklanką mleka do uzyskania oczekiwanej gęstości. Następnie dodajemy owoce.

Przykładowy przepis na sycącą owsiankę z żurawiną i orzechami włoskimi (na zimno): wlewamy do miseczki szklankę mleka, wsypujemy 5 łyżek płatków owsianych, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy posiekane orzechy włoskie i suszoną żurawinę.

Po drugie: Kasze

W ostatnim czasie do łask wracają wszelkiego rodzaju kasze. I choć zwykle karmi się nimi najmłodszych, coraz częściej po tradycyjne kaszki manny sięgają również dorośli, tęskniący za smakami dzieciństwa.

Przykładowy przepis na kaszę kukurydzianą z jabłkami: zagotowujemy szklankę mleka w rondelku, dodajemy 3 łyżki kaszy kukurydzianej (gotujemy około 7 minut, aż zgęstnieje). Cały czas mieszamy, by kasza nie przywarła i nie wytworzyły się grudki. Gotową kaszę można dosłodzić miodem gryczanym. Całość mieszamy z pokrojonymi jabłkami.

Przykładowy przepis na kaszę jęczmienną z gruszkami, miodem i migdałami: kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem. Zagotowujemy 0,5 l mleka. Do mleka dodajemy kaszę i gotujemy przez około 12 minut. Kaszę trzymamy następnie pod przykryciem przez kolejne 12 minut. Na koniec dodajemy pokrojone gruszki i płatki migdałów. Całość polewamy miodem gryczanym.

Po trzecie: Zdrowe "burgery" śniadaniowe

Śniadanie może być nie tylko zdrowe, ale również atrakcyjne. Zwłaszcza, gdy na naszych najbliższych działa słowo "burger", a przed nami dłuższy, niedzielny poranek. Pod przykryciem atrakcyjnego fast-foodu przemycamy solidną dawkę witamin.

Przykładowy przepis na śniadaniowego "burgera": pomidor (zamiast bułki), liść sałaty, plaster pumpernikla, plaster gotowanego jajka, plaster żółtego sera. Na patyczek do szaszłyka nabijamy kolejno: połówkę pomidora, sałatę, pumpernikiel, ser, jajko, drugą połówkę pomidora. Można oczywiście dodać keczup lub doprawiony odpowiednio jogurt naturalny. To wersja ekspresowa. Poniżej opcja dla tych, którzy mają więcej czasu.

Przykładowy przepis na fasolowego burgera (porcja dla całej rodziny): miksujemy lub rozdrabiamy blenderem ciecierzycę (425 g), czerwoną fasolę (425 g), dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 startą lub posiekaną cebulę, 1 jajko, 4 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki, ½ łyżeczki mielonego kminku, 85 g bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Z tych składników przygotujemy 8 burgerów. Z masy tworzymy placuszki i pieczemy 4-5 minut na każdej stronie. Tak przygotowane wkładamy do przekrojonej na pół pełnoziarnistej, lekko podpieczonej bułki. Dodajemy plaster sera i sałaty. I już możemy się cieszyć pysznym, pożywnym śniadaniem.

Do picia: szklanka soku.

materiały promocyjne
Najlepsze tematy