Dżem dobry!

Świat na talerzu o poranku

Croissanty, pancakes, syrniki i drożdżówki - w zależności od szerokości geograficznej smakołyki śniadaniowe różnią się od siebie. Kulinarna podróż może nie tylko zachęcić do smakowania specjalności innych kultur, ale również stać się dobrą alternatywą dla urozmaicenia rodzimej kuchni śniadaniowej.

Szelest francuskich croissantów

Reklama

Śniadanie w przytulnej francuskiej kawiarence z widokiem na wieżę Eiffla i dźwięk głosu Edith Piaf w tle - brzmi kusząco. Smaki, jakimi nęci nas Francja o poranku to oczywiście słynne na cały świat croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, często podawane z masłem i dżemem. Najlepsze croissanty zachwycają chrupkością.

W tym śniadaniowym zestawie nie może zabraknąć kawy. Rodowity Francuz, nie będzie rozkrajał rogala, ale zje go, maczając właśnie w kawie lub konfiturze. Nie brakuje jednak i wersji nadziewanych tych słynnych rogalików. Nadzieniem najczęściej jest masa migdałowa lub czekoladowa. Powszechnie znane są również zmodyfikowane wersje tradycyjnych croissantów podawanych z wytrawnymi pastami twarożkowymi czy łososiem.

Cornetto - śniadanie po włosku

Po sąsiedzku przenieśmy się do Włoch. Tu knajpkę serwującą dla Włochów śniadania od rana będzie wypełniał gwar głośnych rozmów. Włosi nie jedzą śniadań w domu, ale w drodze do pracy zahaczają o ulubiony bar i tam, zwykle na stojąco, zjadają słodkie śniadanie. Na talerzu podobnie jak we Francji - rogaliki.

Nie będą to jednak typowe croissanty, ale ich włoska wersja, czyli cornetto. Są to wafelki w kształcie rożka, serwowane najczęściej z czekoladą, budyniem lub słodkim kremem. Popularne są również herbatniki biscotti i tosty z kremem czekoladowym. By dodać sobie energii na resztę dnia, Włosi słodki posiłek popijają espresso. Alternatywą jest również cafe latte lub cappucino, które w Italii pija się zazwyczaj w godzinach przedpołudniowych.

Pancakes i donuty

Za oceanem śniadaniowym hitem stały się pancakes, czyli amerykańska wersja naleśników. Jednak pancakes są o wiele grubsze, bardziej puszyste i sycące niż placki, które znamy z kuchni naszych mam. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka, jajek, proszku do pieczenia, cukru i soli. W Stanach Zjednoczonych najczęściej podawane są ze słodkim syropem klonowym. Świetnie smakują również z miodem i masłem, lub dowolną konfiturą.

Nie kończy się oczywiście na naleśnikach. Amerykanie, podobnie jak Włosi jadają rano poza domem, dlatego bary w USA proponują szeroką ofertę śniadaniową. Poza menu na słodko mamy oczywiście jajka sadzone podawane na chrupiącym bekonie i omlety, również serwowane z boczkiem lub w innym mięsnym wydaniu. W USA nie może również zabraknąć słynnych donutów, które Amerykanie najczęściej zamawiają na wynos i konsumują popijając kawą. W Stanach śniadania bywają znacznie bardziej kaloryczne niż na Starym Kontynencie.

Syrniki i oladi - rosyjskie placuszki śniadaniowe

W surowych wschodnich klimatach rosyjskie gospodynie na śniadanie proponują syrniki. To placuszki przyrządzane na bazie twarogu, jajek i mąki. Rosjanie najczęściej podają je na słodko np. z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany, konfitury lub świeżych owoców. Często do masy twarogowej dodaje się także rodzynki, lub inne suszone owoce. Syrniki popularność zyskały nie tylko w Rosji, ale również na Ukrainie i Białorusi.

Podczas rosyjskiego śniadania na talerzu mogą pojawić się również oladi, czyli rodzaj wschodnich naleśników. Można je porównać do brytyjskiej potrawy yorkshire pudding albo do polskich racuchów. Podaje się je na słodko, zwykle ze śmietaną, miodem lub dżemem.

Po polsku: drożdżówka

Polacy śniadania zazwyczaj jadają w domu, lub w pośpiechu - w drodze do pracy. Stałym elementem polskich stołów śniadaniowych są oczywiście najprzeróżniejsze kanapki - z szynką, serem i warzywami lub różnego rodzaju pastami na bazie twarożku.

Popularną alternatywą śniadaniową jest drożdżówka. Niegdyś wypiekane głównie przez nasze babcie stały sie nieodzownym produktem sprzedawanym rano w sklepach i piekarniach. Polacy najczęściej mogą dostać drożdżówki z serem, konfiturą i budyniem. Popularne są również te z ciasta francuskiego nadziewane owocami, lub rogale przypominające francuskie croissanty - w polskim wydaniu najczęściej znajdziemy w nich czekoladowe nadzienie. Do popicia herbata lub kawa z mlekiem lub szklanka soku.

materiały promocyjne
Najlepsze tematy