Pierwsze święta na swoim. Proste przepisy na bożonarodzeniowe klasyki

Przygotowanie świąt to zadanie trudne i czasochłonne. Ci, którzy mają po raz pierwszy sami przyrządzić wszystkie potrawy, mogą poczuć się przytłoczeni ogromem pracy. Dlatego przedstawiamy wariacje na temat tradycyjnych świątecznych potraw w wersji uproszczonej.

Drobne uproszczenia sprawią, że kolacja wigilijna nie nadwyręży sił, a goście i tak będą zachwyceni!
Drobne uproszczenia sprawią, że kolacja wigilijna nie nadwyręży sił, a goście i tak będą zachwyceni! Adam STASKIEWICZEast News

Barszcz czerwony

Przygotowanie:

Myjemy i obieramy warzywa, następnie je kroimy. Podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Stawiamy na ogień bulion, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki, a następnie podsmażone warzywa. Dodajemy fasolę, obrany ząbek czosnku oraz przyprawy.

Gdy zupa się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut. Na końcu dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i sok z cytryny. Śmietanę i koperek dodajemy tuż przed podaniem, do zupy rozlanej na talerze.

Sałatka ze śledzia z jabłkami i ziemniakami

Sałatkę śledziową można podać z grzankami podsmażonymi na maśle
Sałatkę śledziową można podać z grzankami podsmażonymi na maśle 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. W tym czasie oczyszczamy cebulę i kroimy na piórka i wrzucamy do miski na sałatkę, dodajemy umytą rukolę oraz pokrojone na kawałki marynowane śledzie. Obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki, a następnie na talarki i dorzucamy do sałatki. Na koniec dodajemy ostudzone ziemniaki. Całość pokrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oleju i musztardy dijon. Doprawiamy pieprzem i solą.

Dorsz na pierzynce z batatów

Zamiast karpia, za którym wiele osób nie przepada, warto podać dorsza
Zamiast karpia, za którym wiele osób nie przepada, warto podać dorsza 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Bataty obieramy i gotujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy, aż staną się całkowicie miękkie. Por drobno siekamy i podsmażamy. Odcedzamy wodę z batatów, wrzucamy podsmażonego pora, dolewamy mleka i blendujemy na gładką masę. Filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy z obydwu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rybę, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy kurkumą i papryką. Wykładamy na talerz puree z batatów, na nie kładziemy kawałek dorsza.

Pierogi z grzybami i kapustą

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Grzyby myjemy, wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy je na noc, by zmiękły.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, równomiernie posypujemy ją solą. Na środku kopca robimy dziurkę i stopniowo wlewamy do niej wodę. Powoli mieszamy wodę z mąką, dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Wsadzamy je do miski, przykrywamy ją i odstawiamy na bok.

Grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przelewamy do garnka i gotujemy. Do wywaru dodajemy pokrojoną marchewkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę gotujemy przez około 45 minut w oddzielnym garnku w 300 ml wody. W międzyczasie smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy kapusta zmięknie, dokładnie odciskamy z niej wodę. Odcedzamy również grzyby i marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki i siekamy je bardzo drobno. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Wałkujemy ciasto na placek grubości 1-2 mm. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy nadzienie łyżeczką. Sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Wyciągamy je łyżką durszlakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

Chlebek piernikowy

Zapach piernika przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia
Zapach piernika przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego miodu i masła. Zdejmujemy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę oraz sól. Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy do nich ostudzone mleko. Miksujemy całość parę minut. Dodajemy jajko i miksujemy, aż masa zrobi się całkowicie gładka. Foremkę keksową smarujemy masłem i podsypujemy. Wypełniamy ją ciastem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

***

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Zobacz również:

Pyszny zawijany makowiec.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas