Reklama

Pierogi i uszka przygotuj tydzień przed świętami

To doskonała pora, żeby zrobić pierogi z kapustą i uszka. Jeśli przygotowałaś już wigilijną kapustę, możesz zrobić na jej bazie pyszny farsz.

Możesz zapeklować już szynkę (kup dużą, ponad 3 kg, oraz potrzebne przyprawy). Będzie gotowa do upieczenia. To także najlepszy czas, by naszykować zakwas na barszcz czerwony. Dlaczego warto zrobić to wcześniej.

Pierogi i uszka zamrozisz surowe lub ugotowane (do zamrażalnika włóż np. na talerzu. Gdy zamarzną, przesyp do woreczka, nie skleją się). Gotowy zakwas na barszcz przechowasz w słojach. Później raz-dwa zrobisz barszcz.

Lista zakupów:

Buraki czerwone, chleb razowy (kawałek potrzebny do zakwasu); szynka i przyprawy do peklowania: saletra, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka gorczycy

Reklama
Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: pierogi | buraki | uszka | Pierogi z kapustą | liście | tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy