Rodzinne wyjazdy

Przekąski: Dodadzą ci sił na długiej wycieczce

Podczas przygotowań do wakacyjnego wyjazdu trzeba załatwić wiele spraw: ubezpieczenie, szczepienia, zakupy. Dlatego często „mniej ważne” rzeczy, jak przygotowywanie prowiantu na wyjazd, są załatwiane na samym końcu. O tym, co będziecie jedli w trasie, warto pomyśleć jednak wcześniej. Dlaczego? Żeby mieć pewność, że zabraliście wszystkie ulubione przekąski i nie będziecie musieli zatrzymywać się po drodze w barach, w których serwuje się fast-foody lub inne, niezbyt zdrowe jedzenie.


Reklama

Kanapki: Klasyk każdej wycieczki

Oczywiście w torbie z prowiantem nie może zabraknąć kanapek. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, unikaj przygotowywania kanapek z produktami, które szybko się psują (chyba, że będziesz przechować je w podróżnej lodówce). Jako baza dobrze sprawdzą się chuda szynka i ser żółty. Do nich dodajcie warzywa, które nie puszczają soków - np. sałatę czy pokrojonego na cienkie plasterki ogórka (może być również ogórek konserwowy, pod warunkiem, że wcześniej dobrze odciśniecie sok). Choć dla wielu osób "klasyką" są kanapki z kiełbasą i jajkiem, my ich nie polecamy - w wysokich temperaturach mięso może się szybko posuć, a poza tym takie kanapki wydzielają intensywny zapach, który może być trudny do zniesienia po kilku godzinach podróży.

Najlepsze tematy