Obiady, które zachwycą gości. Wystarczy 30 minut

Czasami, nawet gdy goście zapowiedzieli się z wizytą dużo wcześniej, po prostu nie ma czasu na to, by spędzić cały dzień w kuchni. Wtedy przydają się szybkie i proste, ale jednak wykwintne i nowoczesne przepisy. Jak zrobić wrażenie na gościach, nie spędzając w kuchni dłużej niż 30 minut? Przedstawiamy trzy propozycje obiadów.

Pstrąg zawiera kwasy omega-3, białko oraz mnóstwo witamin i składników mineralnych
Pstrąg zawiera kwasy omega-3, białko oraz mnóstwo witamin i składników mineralnych123RF/PICSEL

Pstrąg jest rybą żyjącą wyłącznie w czystych wodach, dlatego, nawet jeśli pochodzi z akwakultury, czyli hodowli, musi mieć zapewnione bardzo dobre warunki. Dzięki temu nie musimy się obawiać jedzenia tej ryby - z pewnością jest zdrowa, a jej mięso nie zawiera metali ciężkich - podaje Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych. Warto również wiedzieć, że takie hodowle nie obciążają środowiska naturalnego, co w dzisiejszych czasach jest bardzo istotne. Pstrąga przyrządzimy błyskawicznie i podamy w nowoczesnym stylu.

Przygotowanie:

Pstrąga przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie myjemy warzywa i zioła.  Siekamy natkę pietruszki, a cytrynę i obrane ząbki czosnku kroimy w plastry. Mieszamy pietruszkę i czosnek z masłem, skrapiamy cytryną i solimy odrobinę, a następnie nadziewamy wyjęte z lodówki pstrągi. Układamy ryby na ruszcie posmarowanym olejem, obok kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Na koniec kładziemy na rybach gałązki świeżego rozmarynu i plastry cytryny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i liśćmi szpinaku baby.

.

Dynia makaronowa all'arrabbiata

Dynia makaronowa stanowi zdrową alternatywę dla spaghetti
Dynia makaronowa stanowi zdrową alternatywę dla spaghetti 123RF/PICSEL

Dynia makaronowa jest niesamowitym warzywem - po upieczeniu przypomina makaron i z powodzeniem może go zastąpić w daniach. Taki obiad jest nie tylko wykwintny i niebanalny, ale również lekkostrawny. Dynię co prawda należy upiec w piekarniku, ale praca nad sosem i wyjęciem miąższu z dyni zajmie nie więcej niż pół godziny.

Przygotowanie:

Dynie makaronowe kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Obydwie części skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, następie wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ostrą papryczkę przecinamy na pół, usuwamy z niej pestki. Siekamy drobno papryczkę i czosnek, następnie wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Po 30 sekundach zalewamy passatą (lub pomidorami z puszki) i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. W tym czasie siekamy oregano i dorzucamy je do sosu. Gotujemy jeszcze parę minut. Wyciągamy dynię z piekarnika i skrobiemy widelcem, zaczynając od środka - wokół aż do samej skórki, tak by powstały długie pasma "makaronu". Układamy je na talerzach, polewamy sosem i ścieramy na wierzch parmezan.

Karp w panierce

Karp jest rybą, która powinna gościć na naszych stołach nie tylko od święta
Karp jest rybą, która powinna gościć na naszych stołach nie tylko od święta 123RF/PICSEL

Karpia większość z nas jada wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Tymczasem warto po niego sięgać częściej, ryba ta może być bardzo zdrowa, pod warunkiem oczywiście, że pochodzi ze sprawdzonej hodowli. Dobrze odżywiany karp nie powinien być szczególnie tłusty. Warto zwrócić też uwagę na jego skrzela - jeśli są szaro-różowe, to znaczy, że ryba pływała w niedotlenionej wodzie.

Myjemy karpia i doprawiamy go solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Wsadzamy do lodówki na 15 minut. Wbijamy jajka na talerzyk i roztrzepujemy widelcem, by połączyć białko z żółtkiem. Na drugi talerzyk wsypujemy mąkę, na trzeci - bułkę tartą. Wyciągamy rybę z lodówki i panierujemy dzwonki z obydwu stron, zaczynając od mąki, następnie moczymy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane i smażymy na nim rybę. Podajemy z pietruszką i cytryną.

.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas