Ślub i wesele

Najsłodsza strona wesela

Tradycyjne podanie tortu od zawsze było punktem kulminacyjnym przyjęcia weselnego – wszakże tort jest symbolem szczęścia i dostatku Młodej Pary. Na jaki się zdecydować, by nie tylko pięknie wyglądał, ale i bajecznie smakował? W jaki nietuzinkowy sposób podać gościom inne słodkości?

Wybór odpowiedniego tortu to dla Młodej Pary nie lada zadanie. Bogactwo rynku cukierniczego sprawia, że łatwo o zawrót głowy, dlatego już na początku warto zrobić sobie ściągę z wytycznymi, których powinniście się trzymać przy wyborze tego jedynego, perfekcyjnego tortu.

Reklama

Trzy kroki do tortu idealnego

Pierwszą wytyczną powinien być budżet - dzięki określonej kwocie, którą jesteście w stanie wydać, ułatwicie sobie poszukiwania już na początku, gdyż rozbieżność cenowa tortów potrafi być naprawdę olbrzymia - od paruset złotych do nawet 2-3 tysięcy. Wszystko oczywiście zależy od tego, jaki tort wybierzecie, biorąc pod uwagę m.in. jego wielkość i składniki, oraz od miejsca, w którym złożycie zamówienie - w większych miastach cena z pewnością będzie wyższa. Zanim zdecydujecie się na konkretnego cukiernika, poproście go o pokazanie portfolio - dzięki temu w dniu odbioru unikniecie ewentualnych rozczarowań oraz będziecie mieli pewność, że los waszego tortu jest w odpowiednich rękach.

Drugą ważną sprawą przy wyborze tortu jest jego wygląd - ważne, by wpasowywał się w motyw przewodni wesela. Pięknie wkomponowany, będzie wyjątkową ozdobą, którą z dumą zaprezentujecie najbliższym. Taka dbałość o szczegóły sprawi, iż każdy poczuje, że na waszym weselu wszystko zostało dopięte na ostatni guzik.

Nie można również zapomnieć o smaku! Do wyboru macie całą paletę propozycji - śmietankowe, czekoladowe, orzechowe, chałwowe, kawowe, waniliowe, owocowe, karmelowe... Słowem, dla każdego coś dobrego. Pamiętajcie jednak, że najlepsze rozwiązania to te najprostsze - klasyczne. Weźcie pod uwagę, że poza wami świętować będą także wasi najbliżsi, którzy mogą mieć różne gusta. I choć nie da się dogodzić wszystkim, bezpieczniej będzie w takich sytuacjach lepiej zdecydować się na sprawdzone, uniwersalne smaki.

Naturalne składniki kluczem do sukcesu

Wymieniowe wyżej wskazówki to tak naprawdę wierzchołek góry lodowej ze spektrum  możliwości, jakie otwierają przed wami cukiernie. Będziecie musieli zdecydować m.in. o wielkości (która zależna jest od ilości zaproszonych osób) i kształcie tortu. Okrągły? Kwadratowy? Może w kształcie łabędzi? Jedno- czy kilkupiętrowy? Albo asymetryczny? Możliwości jest naprawdę wiele, choć prawdziwa zabawa zaczyna się przy dekoracjach! To one nadadzą ostateczny styl całemu przedsięwzięciu.

Klasyczny weselny tort powinien być biały, jednak dziś nie jest to już regułą. W zależności od swoich upodobań możecie zdecydować się na taki, jaki będzie wam odpowiadał w 100%. Najważniejsze, by był z najlepszej jakości produktów - wszelakim tańszym odpowiednikom mówimy stanowcze nie! Proponujemy także umiar - za dużo dekoracji, feeria barw czy kilka smaków kremu mogą zamienić delektowanie się słodkością w niezbyt przyjemne doświadczenie. Niezależnie od tego, czy wybierzecie smak kawowy czy śmietankowy, polewę z czekolady, kremu czy marcepanu, z dodatkami w postaci owoców, kwiatów lub wyrobów cukierniczych - upewnijcie się, że w składnikach nie ma półproduktów. Jeśli nie przepadacie za ciężkimi masami, zdecydujcie się na modne w ostatnim czasie (zwłaszcza w okresie letnim) torty naked cake ("nagie torty") - bez żadnej polewy, masy cukrowej czy marcepanu. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza na weselach w stylu rustykalnym - na tę okazję możemy je ozdobić kwiatami oraz owocami. Do serc miłośników przepychu z pewnością przemówią piękne, piętrowe torty, np. z dekoracjami w metalicznych kolorach. A to tylko dwie z wielu, naprawdę wielu, możliwości.

Trudnym wyborem mogą być także figurki lub topery weselne. W sklepach przodują przede wszystkim te z porcelany - zarówno poważne, jak i utrzymane w tonie żartobliwym (np. Panna Młoda na siłę ciągnie Pana Młodego do ołtarza). Jeśli nie przepadacie za taką "wisienką", możecie zdecydować się na figurkę z masy cukrowej w kształcie Pary Młodej, gołębi, łabędzi czy samych obrączek. Ciekawym rozwiązaniem są również topery z waszymi inicjałami, np. drewniane.

Zamiast tortu...

A co z osobami, które nie przepadają za tortami? Dla nich również jest sporo możliwości, począwszy od ułożonych na paterach na kształt tortów babeczek, galaretek lub deserów w małych, szklanych pojemniczkach. Najpopularniejszą opcją jest wybór niewielkiego, jednopiętrowego tortu położonego na górze stelaża, by Para Młoda mogła go pokroić, oraz wypełnienie pozostałych pięter jego alternatywą. Dzięki wprawie oraz umiejętnościom cukierników nawet tak niewielkie wypieki mogą być prawdziwymi, zapierającymi dech w piersiach dziełami sztuki.

Kącik pełen słodkości

Idealnym dopełnieniem wymarzonego tortu weselnego będzie równie piękny oraz słodki candy bar - kącik z różnorodnymi wyrobami cukierniczymi, istny raj dla łasuchów! Sam wygląd tak zagospodarowanego stolika sprawi, że każdy zapomni o dietach, postanowieniach oraz liczeniu kalorii - grzechem byłoby nie spróbować! Co postawić w kącie z łakociami? Ogranicza nas jedynie wyobraźnia, gdyż wybór jest naprawdę ogromny - począwszy od babeczek, pralinek i lizaków poprzez puddingi, owoce, czekoladki, modne ostatnio makaroniki czy cake pops (lizaki z ciasta), a skończywszy na... To już zależy od was.

Pięknym uzupełnieniem będą urocze dekoracje, winietki z informacją odnośnie poszczególnych wyrobów, kolorowe talerzyki, serwetki, szklane pojemniki czy patery. A najwspanialsze w tym wszystkim jest to, że poza oszałamiającym smakiem candy bar można w całości dopasować pod wybrany motyw weselny.

Niezależnie od tego, na co się ostatecznie zdecydujecie, pamiętajcie, że poza gośćmi ma podobać się przede wszystkim wam. Ślub i wesele to piękne uroczystości, które przysporzą wielu wzruszeń oraz będą wspominane przez całe wasze życie, dlatego wybierając tak istotne elementy jak tort weselny czy candy bar, nie warto iść na skróty.

Paulina Baran

Najlepsze tematy