Reklama

Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

Aromatyczna biała kiełbasa to jeden ze smaków, który natychmiast przywodzi nam na myśl rodzinną atmosferę Świąt Wielkanocnych. Najczęściej podajemy ją na gorąco lub w tradycyjnym świątecznym żurku, jednak to nie jedyne sposoby na wykorzystanie tego przysmaku. Jak w ciekawy, nieoczywisty sposób możemy wykorzystać białą kiełbasę?

Tradycja!

Nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych jest tradycyjna święconka. W dawnych czasach święcone były wszystkie pokarmy, które miały zostać spożyte w Niedzielę Wielkanocną. Obecnie ograniczamy się do symbolicznego koszyczka z chlebem, chrzanem, solą, cukrowym barankiem i jajkami. Obowiązkowo musimy tam włożyć także wędliny oraz mięso. Wśród nich z pewnością znajdzie się biała kiełbasa.

Produkt ten przywędrował do nas z Niemiec, a tam znany jest jako Weißwurst. W Polsce pojawił się już w okolicach XVII wieku. Tradycyjny skład? Biała kiełbasa zwykle zrobiona jest z mięsa wieprzowego, zdarza się także, że dodaje się niewielką ilość mięsa wołowego. O wysokim miejscu pośród wędlin niech świadczy fakt, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarejestrowało ją jako produkt tradycyjny w czterech województwach. Warto więc zadbać by ta, którą położymy na stole, była jak najwyższej jakości. Na szczęście nie musisz udawać się na poszukiwania małego gospodarstwa. W popularnych sieciach handlowych możesz bowiem znaleźć wędlinę bardzo wysokiej jakości. Biała kiełbasa z serii Naturrino oferuje spragnionym tradycji to co najlepsze: czysty i krótki skład. W produkcie znajdziemy tylko podstawowe składniki - mięso (aż 94 proc.!), sól, przyprawy. Próżno szukać tu glutaminianu sodu, fosforanów czy sztucznych barwników i konserwantów.

Reklama

Podstawa? Żurek!

Jednym z głównych dań serwowanych podczas Świąt Wielkanocnych jest oczywiście żurek. W niektórych regionach zupa jest tak ważna, że podaje się ją już podczas niedzielnego śniadania.

Ten tradycyjny przygotowywany jest oczywiście na zakwasie (mąka żytnia, ciepła woda oraz przyprawy - odstaw na 5 dni) oraz aromatycznym mięsnym bulionie (warto dodać wędzonkę!). Równie ważne jak sam proces przyrządzania są także dodatki do zupy. Z okazji Wielkanocy obowiązkowo znajdzie się tam, wzięte wprost z koszyczka, jajko na twardo. Niemniej istotna jest biała kiełbasa. Można ja dodać w całości, pokrojoną na plastry, ugotowaną lub podsmażoną na patelni. Ogranicza was tylko wyobraźnia.

Powiew nowoczesności

Sałatka jarzynowa zalicza się w naszym kraju do żelaznych tradycji, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Ta najbardziej tradycyjna wersja zdążyła się nam już jednak odrobinę opatrzyć, dlatego warto poeksperymentować i zaproponować rodzinie alternatywę. Wielkanocną sałatkę urozmaici dodatek plasterków białej kiełbasy podsmażonej na patelni. Ostudzoną i osuszoną z tłuszczu dodajemy do miski pełnej wiosennych warzyw: liści sałaty, pomidorów czy szparagów. Sos? Wedle uznania - warto zadbać o to, żeby pojawił się tam chrzan. Nic tak nie pasuje do białej kiełbasy jak ten pikantny smak.

Rodzina oprócz lekkiej sałatki domaga się także bardziej sycących dań? Sięgnij po przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem białej kiełbasy. Na świątecznym stole elegancko będzie prezentowała się także tarta. Formę wyłóż ciastem francuskim. Na to połóż kiełbasę w plastrach, przesmażoną z białą cebulką i prostymi przyprawami: tymiankiem, pieprzem, rozmarynem. Jeżeli dodajesz kiełbasę z linii Naturrino możesz spokojnie poprzestać tylko na tych dodatkach. Dzięki dodatkowi białego pieprzu, majeranku i czosnku ten produkt ma wystarczająco wyrazisty smak. Całość oprósz tartym żółtym serem (np. cheddar) i zapiekaj przez 40 minut.

Zero waste - zagospodaruj resztki

W świąteczny poniedziałek odkrywasz, że zostało ci jeszcze sporo zapasu białej kiełbasy? Zamiast wyrzucać żywność zaprzyjaźnij się z trendem zero waste i pozwól, żeby smak Wielkanocy został z twoją rodziną na dłużej. Co można zrobić z resztkami? Ogranicza cię tylko wyobraźnia i tolerancja twojej rodziny na eksperymenty kulinarne. Biała kiełbasa może być dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej czy stanowić podstawę farszu do prostych bułeczek z ciasta francuskiego. Możesz także przygotować omlet czy jajecznicę - dodatkowo wykorzystasz nadprogramową ilość jajek!

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama